GÖRÜNTÜLÜ

Kuzey ve Doğu Suriye’de Sanat Yüksekokulu açılıyor

Kuzey ve Doğu Suriye'de açılacak olan Sanat Yüksekokulu, müzik, sinema ve tiyatroda eğitim vererek genç sanatçıların yeteneklerini geliştirmeyi hedefliyor.

ROJAVA'DA SANAT EĞİTİMİ

Rojava Devrimi'nin 2012 yılında gerçekleşmesinin ardından, bölgedeki kültürel ve sanatsal faaliyetlerin korunması ve geliştirilmesi adına önemli adımlar atılıyor. Bu adımlardan biri de Sanat Yüksekokulu'nun açılması olacak.  Rojava Devrimi'nin getirdiği toplumsal değişim ve dönüşüm sürecinin bir parçası olarak genç sanatçılara eğitim imkânı sunacak olan yüksekokulun kayıtları 31 Ağustos’ta sona erecek.

Başvurular tamamlandıktan sonra, yazılı sınavlar 2-3 Eylül tarihlerinde yapılacak ve sonuçlar 7 Eylül’de açıklanacak. Sanat Yüksekokulu'nun 5 Ekim’de eğitime başlaması bekleniyor.

MÜZİK, SİNEMA VE TİYATRO DALINDA EĞİTİM


Kuzey ve Doğu Suriye’de ilk kez Yüksek Sanat Okulu’nun açıldığına dikkat çeken Sanat Yüksekokulu Eşbaşkanı Sîham Dawûd, “Sanat Yüksekokulu, Rojava Üniversitesi ve Kuzey ve Doğu Suriye Kültür Kurulu’nun desteğiyle Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) öncülüğünde açılacak. Sanat Yüksekokulu’nda müzik, sinema ve tiyatro olmak üzere 3 sanat dalında eğitim verilecek.

Başvurular 24 Ağustos’ta başladı ve 31 Ağustos’a kadar devam edecek. 2 yıl teori ve son yıl ise pratik eğitimleri kapsayan 3 yıllık bir eğitim süreci olacak. Kuzey ve Doğu Suriye’deki her bir şehirde bulunan TEV-ÇAND merkezleri, Qamişlo’da bulunan Rojava Üniversitesi, Kobanê’deki Kobanê Üniversitesi ve Şehba’da bulunan Demokratik Toplum Eğitim Komitesi (KPC-D) aracılığıyla Sanat Yüksekokulu için başvurular yapılabilir” dedi.

SANATA YATKINLIK ESAS ALINACAK

16-26 yaş aralığındaki gençlerin Sanat Yüksekokulu’na başvurabileceğini belirten Sîham Dawud, “Liseyi bitiren her öğrencinin Sanat Yüksekokulu’na başvurma hakkı bulunuyor. Fakat lise eğitimini tamamlama imkânı bulamamış, sanata yatkınlığı olan kişiler de göz önünde bulundurularak Sanat Yüksekokulu’na başvurabilecek. Başvuruda bulunan kişilerle yazılı sınav sürecine başlanacak. Eğitimler, Kuzey ve Doğu Suriye’de müzik, tiyatro ve sinema alanlarında uzmanlaşan öğretmenler tarafından verilecek. Ayrıca, online eğitim aracılığıyla bazı öğretmenler de Sanat Yüksekokulu’nda eğitim verecek,” diye aktardı.

DEVRİMİN DEĞERLERİNDEN BİRİ DE SANAT OKULU

Sanat Yüksekokulu’nun önemini vurgulayan Sîham Dawud, şu sözlerle devam etti: “Kuzey ve Doğu Suriye’de her boyutuyla anlamlı bir devrim gerçekleşti. Devrim kendisiyle önemli değerler yarattı. Bunlardan biri de Sanat Yüksekokulu. Sanat Yüksekokulu’nda eğitim Kürtçe verilecek. Kürt halkı, yüzyıllardır kültürel soykırıma uğratılmak isteniyor fakat; direnen Kürt halkı, kültürünü, sanatını, müzik, tiyatro gibi sanat dallarıyla sürdürmekte ısrar ediyor. Kültür ve sanatı ile acılarını, hüznünü, başarılarını ve yaşanmışlıkları yeni nesillere ulaştırıp, kültür ve sanatı ile tarihini koruyor. Sanat Yüksekokulu’nda, sanat ve kültürde derinleşme, uzmanlaşma esas alınacak, böylece kültür ve sanatımızı yaygınlaştıracağız.”


Sanat Yüksekokulu’na başvurduğunu belirten Tirbêspiyêli Hêlin Silêman da, “Devrimin geleceğini gençler örüyor. Müziğe olan ilgimden kaynaklı Sanat Yüksekokulu’na başvurdum. Kültür ve sanatımızı korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak için Sanat Yüksekokulu’na başvuruların önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin geleceğini biz gençler belirleyeceğiz. Sanata yatkın olan her genç, ülkesine olan bağlılığını sanat aracılığıyla dünyaya duyurmalıdır,” dedi.