Maxmur'da atölye öğrencilerinin eserleri cezbediyor
4 Nisan sergisine katılan Şehîd Delîla El Sanatları Atölyesi öğrencilerinin kadın, toplum ve doğa temalı birbirinden değerli eserleri ilgi çekti.
4 Nisan sergisine katılan Şehîd Delîla El Sanatları Atölyesi öğrencilerinin kadın, toplum ve doğa temalı birbirinden değerli eserleri ilgi çekti.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan vesilesiyle Şehit Rüstem Cudi Mülteci Kampı (Maxmur) Eğitim Komitesi tarafından açılan sergiye Şehit Delîla El Sanatları Atölyesi öğrencileri de eserleri ile katıldı.
Bu yıl 2 Nisan'da çok sayıda öğrencinin katılımıyla başlayan sergiye Şehit Delîla El Sanatları Atölyesi’nin resimleri ve ürünleri damgasını vurdu.
Maxmur Kadın Vakfı himayesinde kurulan Şehit Delîla El Sanatları Atölyesi, başta Maxmur halkı olmak üzere Kürt halkının acısını ve ıstırabını dünyaya gösteren yüzlerce çocuğun resim sanatını öğreneceği bir yer olacaktı. Bugüne kadar 100'den fazla öğrenci bu atölyede eğitim verdi, eğitim gördü ve hala görüyor. Tüm engel ve olanaksızlıklara rağmen gençler ve çocuklar için bir cazibe merkezi haline geldi. Atölye, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan kutlamasının sembolü olmuş durumda. Her yıl kutlama planlaması çerçevesinde Şehit Delîla El Sanatları Atölyesi’nin tabloları ve ürünleri sergileniyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da bu gelenek devam etti, onlarca öğrenci yeni ve eski ürünlerle sergiye katıldı. Serginin büyük bir bölümünde tablolar, birçok el sanatı ürünleri, şehitlerin resimleri ve Kürt Halk Önderi Öcalan'ın çizim posterleri yer aldı. Öte yandan bu yıl Umut Merkezi Okulunun otizm ve down sendromlu olan öğrencileri de davet edildi. Sergiye ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri de katıldı.
Sergiye ve sergilenen ürünlere ilişkin Şehit Delîla El Sanatları Atölyesi öğretmen ve öğrencileri ile konuştuk.
ÖĞRETMENİ ATÖLYEYE YÖNLENDİRDİ
Hêvî Buldan, yaklaşık 10 yıldır atölyede çalışıyor, şu an ise atölyede öğretmenlik yapıyor. Çocukluğundan bu yana resim sanatı ile ilgilendiğini söyleyen Hêvî, öğretmeninin tavsiyesi ile atölyede eğitim görmeye başladığını belirtti.
Eserlerinin daha çok toplum ve toplumda gelişen olaylar üzerine olduğunu kaydeden Hêvî Buldan, Şehit Delîla El Sanatları Atölyesi’nin eserlerinin Hewlêr’de, Süleymaniye'de ve yurtdışında sergilendiğini ifade etti.
Yıllardır Kürt Halk Önderi Öcalan’ın doğum gününde sergi açtıklarını yineleyen Hêvî, kendisinin de sergiye iki tablo ile katıldığını vurguladı. Buldan tablolarında kadına ve kadının rolüne dikkat çektiğini belirtti.
KÜRT KÜLTÜRÜNÜ SERGİLİYOR
Sergiye katılan öğrencilerden biri de Serkan Bilen. Yaklaşık iki yıldır El Sanatları Atölyesi’nde çalışan Serkan Bîlen, “Atölyede yapılan tablolar ve resimler dikkatimi çekiyordu. Ben de bu şekilde atölye çalışmalarına katıldım. Savaş, doğa ve güzellik temaları üzerine resimler yapıyorum. Sanatımla yaşamımı ve durumumu anlatmak istiyorum. üç resimle sergiye katıldım. Bu resimlerle Kürt halkının yaşamının doğal halini göstermek istedim” dedi.
Bütün engellere ve imkansızlıklara rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekleyen Serkan, gençleri sanat eseri yapmaya çağırdı.
TABLOLARININ KONUSU KADIN
Üç yıldır atölyede çalışan öğrenci Sevda Yaman, siyah beyaz iki eserle sergiye katıldı. Siyah beyaz ahşap boyamaya daha çok ilgi duyduğunu ve bu alanda daha çok çalıştığını ifade eden Sevda, sergiye kolu kırık kadın resmiyle katılarak toplumda kadına yönelik baskıyı ve kadın olmanın zorluklarını gözler önüne serdiğini söyledi.
ÇOCUKLUK HAYALİNİN PEŞİNDEN GİTTİ
Bêwar İzer de küçük yaştan beri atölyede. 7 yıldır aralıksız atölyede çalıştığını vurgulayan İzer, bunun çocukluk hayali olduğunu belirterek, “Her zaman sanat alanında kendimi geliştirmek ve büyük başarılar kazanmak istiyordum. Doğanın güzelliğinden çok fazla etkileniyorum. Bu yüzden daha çok doğa tabloları yapıyorum. Çünkü gün geçtikçe doğaya zarar veriliyor ve doğanın güzellikleri yok ediliyor. Bundan dolayı doğanın durumunu insanlara göstermek istiyorum” dedi.