Meral Şimşek ödülünü aldı: Dağlarda savaşan Kürt kadınlar adına kabul ediyorum

Avusturyalı şair Theodor Kramer adına verilen “Sürgün ve Direniş Edebiyat Ödülü, bu yıl Kürt yazar ve şair Meral Şimşek’e verildi.

2. Dünya Savaşı sırasında zulüm gören Yahudi kökenli Avusturyalı şair Theodor Kramer adına verilen “Sürgün ve Direniş Edebiyat Ödülü’ne bu yıl Kürt yazar ve şair Meral Şimşek layık görüldü. 

Theodor Kramer’in doğum günü olan 9 Eylül’de Niederhollabrunn şehrinde yapılan törene Kürdistanlılar da katıldı.  

Meral Şimşek, Theodor Kramer Derneği tarafından verilen ödülü Avustralyalı yazar Gerhard Fritz Oberschlick ile paylaştı.

Ödülünü alan Meral Şimşek, duygularını şöyle ifade etti: 

"Ödülü Kürdistanlı kadınlar adına kabul etmiş bulunuyorum. Bu ödülü aldığımda ülkemde yazdıklarımla yargılanıyordum. Sadece Kürt olduğum için Türk mahkemelerinde yargılanıyorum. Artık Berlin'de bir sürgünüm. Memleketim Kürdistan yüzyıllardır işgal altında. Biz Kürtler zlme uğruyor, soykırım ile karşı karşıyayız. İşgalcilerimiz tarafından tecavüze uğruyor, katlediliyor ve ülkemizden uzak düşürülüyoruz. Biz de dilimizi ve kültürümüzü diğer halklar gibi yaşamak istiyoruz. Biz Kürtler soykırıma uğramak ve ölmek istemiyoruz.
Bana bu direnci ve güzelliği katan annem Xecê'ye, 1993 yılında öldürülen ablam Mülkiyet Doğan'a 1996 yılında öldürülen abim Akif Doğan'a sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Gökyüzüne, anavatanıma. Çünkü onlardan alım bu direnci. Ben değer görüldüğüm bu ödülü, Kürdistan'da Arap Fars ve Türk sömürgeciliği altında katledilmiş, tecavüze uğramış, bugün zindanlarda direnen bütün Kürt kadınlarına, dağlarda savaşan bütün Kürt kadınlar adına kabul ediyorum.

Kramer adına ödül, “sürgün” ve “direniş gösteren” yazar ve şairlere veriliyor.