Meyman Yayınevi'nin festival hazırlığı: Yeni kitaplar okurla buluşacak

Meyman Yayınevi, Kürt Kültür Festivali'ne yeni 5 kitabı ile ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "Özgürlük Kazanacak" çizgi roman kitabıyla hazırlanıyor. Yayınevi çok dilli eserleriyle de festival alanında olacak.

MEYMAN KİTAPEVİ

Avrupa'da yaşayan Kürtler için bir gelenek haline gelen ve bu yıl 32. kez düzenlenecek olan Uluslararası Kürt Kültür Festivali, Kürt kültürünü, tarihini ve mücadelesini buluşturan en büyük etkinliklerden. Kürt kültürel gelişmesi, aydınlanması ve edebiyatına da katkı sunan Meyman Yayınevi, her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalde yerini alarak geniş bir kitap seçkisiyle okurlarla buluşmaya hazırlanıyor.

Meyman Yayınevi editörlerinden Hüseyin Artos, yayınevinin festivale yönelik hazırlıklarına dair ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

Artos, festivalin, Kürt halkı için kültürel bir buluşma alanı olmasının ötesinde, özgürlük mücadelesinin politik bir ifadesi olduğuna dikkat çekerek, festivalin toplumsal bilinçlenme ve kültürel teşvik için önemli olduğunu söyledi.

'DUYARLILIK, FARKINDALIK VE ORTAKLAŞMAYA DA YARIYOR'

Artos, şunları belirtti: "Bu tür etkinlikler kültürel olduğu kadar bir duyarlılık ve farkındalık alanı da oluyor aynı zamanda. Biz de elbette ki Kürt aydınlanmasına ve bilinçlenmesine katkı sağlayan bir kurum olduğumuz için böylesi etkinliklerde yerimizi alıyoruz. Geçmiş yıllardan da bilindiği üzere festivalin en ilgi çeken ve en yoğun standı yayınevimizin hazırladığı kitap standı oluyor. Bu vesileyle halkımızla birebir, yüz yüze buluşmak, sohbet etmek ve tanışmak ayrı bir değer taşıyor bizler açısından. Hem kitaplardan hem de ülkemiz Kürdistan’dan ve devam eden savaş ve mücadeleden konuşuyor, duygu ve düşüncelerimizi bir kez daha ortaklaştırıyoruz. Böyle bir ruh ortaklığı zaten biz özgür Kürtleri mücadele edebilir kılıyor."

Artos, 'teknolojik imkânların yaygınlaşmasıyla artık kimse kitap okumuyor' söyleminin de doğru olmadığını ifade ederek, "Sabahın erken saatlerinden festival sona erinceye kadar neredeyse soluk almadan süren bir yoğunluk oluyor ki standımızda, bu da bize özgür Kürtlüğün bilinçli, politik ve sorumluluk sahibi duruşunu bir kez daha gösteriyor" diye konuştu.

Yayınevi, toplumsal aydınlanmayı ve bilinçlenmeyi destekleyecek, insanların okuma ve kültürüne katkı sunacak yüzlerce kitap ile festival alanında olacak. Kürtçenin tüm lehçelerinde kitaplar olduğu gibi, Türkçe, Arapça, Farsça ve Avrupa dillerinde de basılan kitaplar Meyman Yayınevi'nin stantında sergilenecek. Birçok televizyon kanalında kitap tanıtımları yapılırken, Demokratik Kürt Toplum Merkezi de Meyman Yayınevi'nin kitaplarını stantlarında bulundurarak katkıda bulunuyor.

ABDULLAH ÖCALAN'IN 'ÖZGÜRLÜK KAZANACAK' ÇİZGİ ROMANI

Festival alanında 5 yeni kitabı da stantlarında bulunduracak olan Meyman Yayınevi'nin yeni kitapları ve okura sunulacak kitapları konusunda Artos, şu bilgileri verdi:

 "Bu yıl yayına hazırladığımız 5 yeni kitabımız bulunuyor. Bunlar arasından en çok ilgiyi 'Özgürlük Kazanacak' adlı çizgi roman görecektir. Hem ilk olması itibarıyla hem de Önder Apo’yu çizgi roman tarzında anlatmış olması oldukça ilgi çekici. Uluslararası Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’a Barış İnisiyatifi ile ortak yayına hazırladığımız kitap Kürtçe, Türkçe, Almanca ve eğer yetişirse İngilizce olarak halkımızla buluşacak.

Newaya Jin’ın katkılarıyla hazırlanmış iki kadın kitabı da festivaldeki standımızda yer bulacak. Ve bu yıl bir de Almanca kitap hazırladık. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın değerlendirme ve çözümlemelerinden oluşan 'Kürdistan’da Kişilik Sorunu' kitabının Almancası olan 'Die Frage der Persönlichkeit in Kurdistan, die Militante Persönlichkeit und das Parteileben' kitabını da hem dostlarımız için hem de Almanca bilen gençlerimiz için hazırladık. Ayrıca büyük enternasyonalist ve Özgürlük Hareketinin ruhunu oluşturan devrimci militan Kemal Pir’i, onu tanıyanların dilinden anlatımlarla hazırladığımız 'Apocu Fedai Kemal Pir' kitabımız da ilk defa festivalde halkımızla buluşacak.

Festivalde ayrıca yazar dostlarımız için de bir imza standı açacağız. Kitaplarını imzalamak için, Sefkan Kobanê, Hatip Dicle, Aslı Erdoğan, Ali Baran, Kadir Amaç, Gülseren Aksu, Ayhan Demir, Eylem Kahraman, Faruk Sakık, Fuat Kav, İkram Balekanî, Kemal Aktaş, Gulistan Kanîreş, Fîraz Baran, Gulgeş Deryaspî, İmam Canpolat, Bermal Çem, Aziz Tunç, Sara Aktaş, Ömer Güneş, Şemsettin Özer, Osman Kapan ve Ahmet Taş aramızda olacak. Biz de Meyman Yayınevi olarak hem kitaplarımız hem de yazar arkadaşlarımızla bu önemli festivale katılarak daha aydınlık bir toplum için kendi rengimizi katmayı önemli görmekteyiz."

KÜLTÜREL SOYKIRIMA KARŞI ANA DİLDE ISRAR

Meyman Yayınevi'nin Avrupa'daki Kürtler arasında daha çok tanınması ve okunması için festivali büyük bir imkân olarak değerlendiren Hüseyin Artos, devamında şunları söyledi: "Kültürel soykırım kıskacında yaşayan ve varlık-yokluk mücadelesi veren bir halk olarak daha fazla kültürümüze ve dilimize sahip çıkmalıyız. Bu konuda çokça eksiklerimiz bulunuyor. Her ne kadar bu konuda çeşitli basın yayın organlarımız olsa da kendi ana dilimizde okuma ve konuşma konusunda maalesef zayıfız. Düşman saldırılarını ciddiye aldığımız kadar yaşadığımız bu beyaz katliamı da ciddiye almak durumundayız. Bu nedenle biz de yayınevi olarak ana dilimizdeki eserlerimizin sayısını çoğaltmaya büyük özen gösteriyoruz. Bu alandaki üretimleri önemsiyor ve teşvik ediyoruz. Bu bağlamda festivalde Kürtçenin tüm lehçelerinden kitaplarımız ile halkımızla buluşacak olmaktan oldukça memnun olacağız."