GÖRÜNTÜLÜ

Mîhrîcan, ikinci gününde coşkuyla başladı

Kürt folklorunun geleneksel festivali Mîhrîcan'ın ikinci günü büyük bir coşku ile başladı.

Almanya’nın Essenlingen kentinde cumartesi başlayan kültürel yarışmanın ikinci günü halk dansları gösterileri saat 12.00'de başladı. 

İlk sahne alan gruplar Govenda Ar (Wuppertal), Govenda Arya Mara (Köln) ve Govenda Sîpan Amara (Hamburg) oldu. 

Bu üç grup kostümleri ve danslarıyla Kürdistan govendini temsil edecek düzeyde bir profesyonellikle bir gösteri sundular.

Govenda Arya Mara, Îdir yöresinde yaptıkları bir araştırma ile Mîhrîcan'a katıldı. 

On kadın üyeden oluşan grup Îdir yöresinden "Mama", "Kofî", "Silêmanî", "Kinê", "Sêgav", "Koçerî" û "Papûrî" isimli halk danslarını  sergilediler.

Arya Mara'dan Mamoste Xezal bu oyunu sahnelemek için  Îdir'a gidere özellikle Xelfelî û Karakuyu köylerinde halk danslarını araştırmış. Aylarca çalışan grubun giydiği kostümler de Karakuyu köyündeki anneler tarafından dikilmiş. 

Mamoste Xezal, oyunların kurgusunu hazırlama safhasında Îdir kentinden olan Hozan Şemdîn'den de destek aldıklarını söyledi.

Îdir yöresi halk dansları neredeyse 15 yıldır Mîhrîcan'larda oynanmıyordu. Bu yönüyle grup dikkat çekti. Ayrıca grup üyelerinin kostümleri Kazakistan Kürtlerinin kıyafetlerini de hatırlattı. Bu da kadim kültürün sürgünler olsa da kaybolmadığını, Îdir ve Kazakistan'da korunduğunu gösteriyor. Mamoste Xezal özellikle araştırma ödülüne aday olduklarını ama sonuç ne olursa olsun, kültürün yaşatılmasının önemli olduğunu söyledi ve bütün gruplara başarılar diledi.