GÖRÜNTÜLÜ

Milano ve Heidelberg’de ‘Fikir-Zikir-Çalakî’ sergisi

TJK-E’nin, Küresel Öcalan’a Özgürlük Günleri kapsamında enternasyonalist kadınlar ve gençlerin işbirliği ile hazırladığı fotoğraf sergisi Milano ve Heidelberg’de açıldı.

İtalya’nın Milano kentinde Rete Jin üyesi kadınlar, Free Öcalan Global Days (Küresel Öcalan’a Özgürlük Günleri) kapsamında ‘Fikir-Zikir-Çalakî’ adıyla fotoğraf sergisi düzenledi. Açılışta Brera Güzel Sanatlar Akademisi Üyesi Denise Valenti’nin dans gösterisi de büyük ilgi gördü.


Sergide Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü, ekoloji, barış, sanat, kadın devrimi gibi konulardaki analizlerine yer veriliyor. Bu konulara dair tek bir cümleden yola çıkarak, Kürdistan’ın farklı parçalarında bu tespitin Kürt kadınlarının mücadelesinde nasıl somutlaştığı, farklı zamanlarda Kürdistan’da çekilmiş fotoğraflar yoluyla anlatılıyor.

Kentteki Piano Terra’da süren etkinlik kapsamındaki sergi, bir hafta boyunca açık olacak.

Rete Jin, aynı amaçla Busselona’daki La Credenza adlı dernekte de fotoğraf sergisi düzenliyor.

Bugün başlayan etkinlik, dört gün boyunca açık kalacak.

HEIDELBERG

Almanya’nın Heidelberg kentindeki “Fikir-Zikir Çalakî- Yeni Bir Yarına Yolculuk” sergisi de renkli bir programla açıldı. Kürtçe türkülerden enternasyonalist işçi şarkılarına, direniş şarkılarından Koma Azad müzik grubunun şiir ve şarkılarına uzanan bir yelpazede gün, ortak bir coşkuyla sona erdi.

 “Fikir-Zikir-Çalakî” sergisi, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından Abdullah Öcalan'ın Özgürlüğü için Eylem Günleri kapsamında düzenlendi ve Avrupa'nın çeşitli kentlerinde sergileniyor.

Heidelberg'de de TekoJIN üyeleri, Heidelbergli enternasyonalistler ve gençlerin işbirliğiyle 5 günlük bir program düzenliyor. Bir konser ve Kürt geleneksel yemekleriyle başlayan program, 9 Ekim'de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın bir avukatının uluslararası komplo hakkında vereceği seminerle devam edecek.

FİKİR-ZİKİR-ÇALAKÎ SERGİSİ HAKKINDA

Sergi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü, ekoloji, barış, sanat, kadın devrimi gibi konularda çarpıcı 20 sözden oluşuyor. Her alıntı için birkaç fotoğraftan oluşan uygun bir seçki, Rêber Apo'nun ifadelerinin, sözlerinin ve fikirlerinin Kürt özgürlük mücadelesinde nasıl hayata geçirildiğine dair bir fikir veriyor.

Sergi ile ilgili yapılan duyuruda şöyle deniyor: “Bu sergide gördüğünüz sözler Rêber Apo'ya aittir. Rêber, öncü, yolu hazırlayan anlamına gelir. Öcalan'ın, yaşama ilişkin sözleri ve gözlemleri, Kürt halkının mücadelesi, özellikle de kadınlar için her zaman bir ilham kaynağı olmuştur. Bu nedenle serginin ana temasını “Fikir-Zikir-Çalakî” olarak belirledik. Düşünce, söz ve eylem birlikteliğini gösteren bu fotoğrafların, Kürt halkının mücadelesinin ve Öcalan'ın ağırlaştırılmış tecride karşı direnişinin anlaşılmasına katkıda bulunacağını umuyoruz.”

Sergi alanında geleneksel olarak döşenmiş bir kültür köşesi, ziyaretçileri çay içmeye, birlikte tartışmaya ve felsefe yapmaya davet ediyor. Ziyaretçilere düşüncelerini ve hedeflerini yazma ve Abdullah Öcalan'la nasıl bağlantılı olduklarını ifade etme fırsatı veren bir dilek ağacı da yer alıyor.

Etkinlikler kapsamında Êzidî soykırımı, Şengal'de öz yönetim sistemi ve sahadaki mevcut durum hakkında rapor veren bir başka sergi daha olacak. Yakın zamanda Şengal'den dönen bazı gazeteciler ve gençler, izlenimlerini metin ve fotoğraf katkılarıyla aktaracak ve Şengal halkının sesini duyuracak.

Sergi, 10 Ekim'e kadar her gün 5-8 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.