Kürt Pop-rock sanatçısı Mirady'nin 7 yıl aradan sonra Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde söylediði parçalardan oluşan "Marmasi" adlı yeni albümü çıktı. Kürt sanatı ve sanatçısının birincil probleminin Kürtlerin birincil probleminden baðımsız olmadıðını belirten Mirady, "Birinci problemimiz özgürlüktür" dedi.
Müzik çalışmalarına Kürt müziðine farklı saund arayışıyla yola çıkan Mirady, yedi yıl gibi uzun bir sürenin ardından "Marmasi" (Yılan balıðı) adlı çalışmasıyla dinleyicisinin karşısına çıktı.
Dokuzu kurmanci, ikisi Zazaki toplam 11 şarkıdan oluşan albümün tüm besteleri, şarkı sözlerinin ise sekizi sanatçıya ait. Müzik yönetmenliðini Ferhat Güneş'in yaptıðı Vedat Yıldırım, Harun Ataman, Ferec Reh gibi sanatçıların vokal yaptıðı çalışmanın tamamı akustik enstrümanlarla, pop müzik merkezli olarak harmanlanmış.
Yaşanmış hikayelerinden yola çıkarak, Kurmanci ve Zazaki’nin sokakta konuşulan saf haline kendi dünyasını katan Mirady, besteciliði kadar söz yazarlıðı ve yorumculuðuyla da dikkat çekiyor.
7 yıl aradan sonra hazırlanan "Marmasi" albümünün prodüksiyonunu "Anadolu Müzik Yapım & Cem Yılmaz"ın, prodüktörlüðünü de Gül Öz'ün üstlendiði Marmasi kasetinde "Way Delalê, Gulîzer, Marmasî, Lê Baranê, Meke, Bi Xatirê Te, Êdî Nagirîm, Seyran, Rîsiya, Leyla ve Vace" parçaları bulunuyor. Sözleri Latif Özdemir'e ait "Seyran" ve sözleri Kerem Sevinç'e ait olan "Risiya" parçalarının dışında yer alan diðer 9 şarkının söz ve müziði Mirady'e ait.
Diyarbakırlı olan Mirady, şu an adlandırılmış, etiketlendirilmiş müziði yapmak yerine kendi müzik tarzını ve rengini, şarkı sözü yazarlıðı ve bestecilikle buluşturmak derdinde olduðunu belirterek, daha iyi şartlarda müzik yapabilmek için başka işlerde çalışarak geçimini saðladıðını söyledi.
Kürt müziði konusunda düşüncelerini ANF'ye anlatan Mirad, Kürt sanatı ve sanatçısının birincil probleminin Kürtlerin birincil probleminden baðımsız olmadıðını, birinci problemin de özgürlük olduðunu söyledi.
Kürt müziðinin siyasetten baðımsız olmadıðını belirten Mirady, "Bu bizim tercihimiz deðil, kaderimiz. Yani Kürt sanatı artık kendi gündemini, kendi düzlemini oluşturabilmeli. Bütün dünyada sanat hangi mekanizmalarla işliyor, hangi mecralarda hangi gündemi tartışıyorsa bizde de artık durum bu olmalı. Kürt sanatı dünyadaki türdeşleriyle yarışmalı. Bundan dolayı mekanizmaları işlevselleştirecek çözümler üretilmelidir. Onlarca sene öncesi sorunlar neyse o sorunlar bugün hala devam ediyor. Ve yakın zamanda da çözülemeyecek gibi" diyerek Kürt müziði konusundaki düşüncelerini ifade etti.
ANF NEWS AGENCY