GÖRÜNTÜLÜ

Paris Kürt Kültür Festivali başladı

Paris Kürt Kültür Festivali bugün başladı. Festival 1 Haziran'a kadar sürecek.

KÜRT KÜLTÜR FESTİVALİ

Fransız Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F) ve Association et Kulturel de Kurdistan ( Komeleya Çand û Hunere ya Kurdistan) (ACK) öncülüğünde Paris'te düzenlenen Kürt Kültür Festivali başladı. 25 Mayıs - 1 Haziran arasındaki festival Danielle Mitterrand Vakfı, Paris Belediyesi, Paris 10. Bölge Belediyesi, Mant Le Jolie Belediyesi ve Montreuil Belediyesi ile iş birliğiyle düzenleniyor.
Paris ve Île-de-France bölgesindeki kentlerde düzenlenecek ve zengin Kürt mirasına ait birçok örneğin sergileneceği haftada, tehdit altındaki Kürt kültürü tanıtılarak kültürel asimilasyona karşı mesaj verilecek.

Festival için Paris başta olmak üzere Fransa’da yaşayan Kürt toplumu kendi kültürü ile buluşmaya, Fransa’da yaşayan diğer halklar da Mezopotamya’nın en eski halklarından biri olan Kürtleri keşfetmeye davet edildi.

CDK-F ve ACK öncülüğündeki festivalle dört parça Kurdistan’daki Kürt toplumunun kültürel boyutu öne çıkarılıyor. Fransa’da yaşayan Kürt halkının istikrar, gelişim ve mutluluğunu sağlamak; Kürtler ile Fransa’da yaşayan halklar arasında sürekli ve yapıcı bir diyaloğu inşa etmeye yönelik karşılıklı etkileşim teşvik ediliyor.

Festival sanatsal gösteriler, sokak konserleri, dengbêj dîvani, Kürt el sanatı atölyeleri, Kürt mutfağı ve tartışmalar gibi zengin ve çeşitli bir program sunuyor. Ayrıca çocuklara yönelik eğlenceli atölyeler organize edilerek, çocuklara Kürt dilini, müziğini ve danslarını öğrenme fırsatı sağlanacak.

Geleneksel bir etkinliğe dönüşen Paris Kürt Kültür Festivali, diasporada yaşamak zorunda bırakılan Kurdistanlılar ve Fransız kamuoyunun merakla beklediği bir festival. Festival bugün saat 14.30’da Paris Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nden düzenlenecek yürüyüşle başladı. Yürüyüş sonrasında ise Yönetmen Rojda Shikho’nun 'Yêk' belgeselinin ilk gösterimi yapılacak. Festivalin ilk günü 'perküsyon' performansı ile sona erecek.

Festivalin son gününde ise Koma Amed, Chopy, Deza Amed’in katılımıyla bir konser düzenlenecek.