Paris Kürt Kültür Festivali yoğun ilgiyle devam ediyor

Paris Kürt Kültür Festivali, cumartesi günü sokak konseri ve film gösterimi ile devam etti.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Kürdistan Üzerine Düşünce ve Araştırmalar Enstitüsü (IREK), Kürdistan Sanat ve Kültür Derneği (ACK) ile Danielle Mitterrand Vakfı’nın düzenlediği festival kültürel etkinliklerle devam ediyor.

Festival kapsamında Cumartesi günü yapılan sokak konserine Tev-Çand bünyesinde çalışmalarını yürüten genç sanatçıların yanı sıra hozan Şemdin de katılarak Kürdistani ezgileri 10. Paris bölgesindeki Metz sokağına taşıdı.

Öğlen saatlerinde başlayan konserde Koma Şoreş, Ulaş Kelaşin, Tev-Çand koro üyeleri, Şemdin sahne aldı.

Büyük bir ilgi ile izlenen sokak konserinde halaylar Kürt ezgilerine eşlik etti.

Konser boyunca açılan stantta Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan’ın fransızcaya çevrilmiş kitapları ve broşürler satışa sunuldu.

Festival kapsamında cumartesi akşam saatlerinde Böğürtlen Zamanı (Dema Dirîreşkan) filmi gösterildi.

Böğürtlen Zamanı isimli film, saat 20.00’de Les 7 Parnassiens 98 Bd du Montpamasse salonunda gösterime girdi.

Sinema salonu dolarken, yüzden fazla izleyici yer bulamadığı için geri dönmek zorunda kaldı. Film ile zindanlar ve gerillanın sesi Paris’e ulaştı.

Böğürtlen Zamanı, Paris ile eş zamanlı olarak Almanya’da da gösterime girdi. Önümüzdeki günlerde ise Avrupa ve Fransa’nın farklı kentlerinde gösterime girecek.

Türk cezaevlerinde 26 yıldır tutsak olan yazar Murat Türk'ün gerilla anılarından yola çıkarak kaleme aldığı ve yaralı bir gerillanın hayata tutunup arkadaşlarına yetişme çabasının anlatıldığı Böğürtlen Zamanı adlı romandan sinemaya uyarlanan film, izleyicileri tarafından alkışlarla karşılandı.

Geçtiğimiz Cumartesi start alıp bir haftasını geride bırakan festival, pazar öğleden sonra Dengbej Divanı, hafta içi ise panel, çocuk atölyesi, fotoğraf sergisi şeklinde devam edecek. 28 Mayıs günü ise final konseri ile sona erecek.