Reqa’da kültürel miras korunuyor
Özerk Yönetim tarafından Reqa’da kurulan kültür ve sanat merkezi vasıtasıyla tiyatrodan müziğe kadar kültürel miras korunuyor.
Özerk Yönetim tarafından Reqa’da kurulan kültür ve sanat merkezi vasıtasıyla tiyatrodan müziğe kadar kültürel miras korunuyor.
DAİŞ’in 2014-2017 arasında işgal altında tuttuğu Reqa’da sekteye uğrattığı kültür ve sanat, işgalin sonlandırılmasıyla yeniden canlandı. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin kurduğu Reqa Kültür ve Sanat Merkezi, yoğun bir çalışma temposuyla bunun kalbi durumunda.
Reqa’nın özgürleştirilmesinden sonra başlayan yeniden inşa ve dönüşüm, kültür-sanat alanında da yaşanıyor. Özerk Yönetim tarafından kurulan Reqa Kültür ve Sanat Merkezi, etkinlikler düzenliyor, sanat eserlerini sergiliyor, sanat ve kültürle ilgili eğitimler veriyor. Yaratıcılığı teşvik eden merkez, toplumsal ilişkileri güçlendirmek için de büyük bir rol üstleniyor. ANF’ye konuşan Reqa Kültür ve Sanat Merkezi Eşbaşkanı Hîva Îbrahîm, tiyatro, resim, müzik, folklor, edebiyat gibi gruplar olmak üzere 37 kişinin merkezde yer aldığını söyledi. Îbrahîm, “Kültür ve sanat gruplarımız kolektif bir çalışma yürütüyor. Halkların kültürel mirası korunuyor. Unutulan gelenek ve görenekler canlı kılınıyor. Böylece halkların kültürü yeni nesile aktarılıyor” dedi.
HALKLAR KÜLTÜRLERİNİ RAHATÇA YAŞIYOR
BAAS rejimi döneminde Kürtlerin, kültür ve sanatlarını sergileyemediğini; Arapların da rejimin onayı olmadan hareket edemediğini hatırlatan Hîva Îbrahîm, “Özerk Yönetim’in ilan edilmesiyle halklar kültürlerini rahat bir şekilde yaşayabiliyor, sergileyebiliyor” diye konuştu.
DAİŞ YIKTI, ÖZERK YÖNETİM İNŞA ETTİ
DAİŞ çetesi tarafından yıkılan kültür ve sanat merkezinin 2019’da Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi tarafından tekrardan farklı bir yerde kurulduğunu kaydeden Hîva Îbrahîm, şöyle devam etti: “Reqa’da DAİŞ’ten önce Cephet El Nusra çetesi bulunuyordu. Çeteler tarafından harabeye dönüştürülen kültür ve sanat merkezi, bombalama sonucu tümden yıkıldı. Özerk Yönetim ise Reqa Kültür ve Sanat Merkezi’ni kurdu. Halklar özgür bir şekilde kültürünü, sanatını sergiliyor.”
HER YIL 70 ÇOCUK FESTİVALE HAZIRLANIYOR
“Kültürel kaynaşma yaşanıyor. Halklar birlikte halaya duruyor, resim çiziyor, şarkı söylüyor, tiyatro oynuyor” diyen Hîva Îbrahîm, özellikle Arap ve Kürt halkının Reqa Kültür ve Sanat Merkezi’nde birlik ve beraberlik içerisinde kültürel faaliyet yürüttüğünü ve birbirlerinin kültürlerini tanımaya başladığını söyledi. Reqa Kültür ve Sanat Merkezi Eşbaşkanı Hîva Îbrahîm, şunları ekledi: “Şu ana kadar yaklaşık 100 yetişkin farklı farklı sanat dallarında eğitildi. Her yıl Reqa’da çocuk festivali gerçekleşiyor. Bu festival için 70 çocuk eğitiliyor ve çocuklar hünerlerini sergiliyor.”