GÖRÜNTÜLÜ

Rojava’da yaz okulunda tiyatro ve müzik eğitimi

Tiyatro ve müzik eğitimlerinin verildiği Yaz Okulu’nda enstrüman eğitimi, koro çalışması, nota ve solfej derslerinin yanı sıra oyunculuk, drama, ses, diyafram çalışmaları, jest ve mimik eğitimleri verildi.

ROJAVA'DA YAZ OKULU

Kuzey ve Doğu Suriye’de Şanoya Çiya’nın öncülüğünde gerçekleştirilen Yaz Okulu Projesi, sanatın birleştirici gücünü gençlerle buluşturdu. Tiyatro ve müzik eğitimleriyle dolu geçen bu yaz dönemi, katılımcılara sadece sanatsal beceriler kazandırmakla kalmayıp, dayanışma ve kültürel etkileşimi pekiştirme fırsatı da sundu. Yerel ve uluslararası desteklerle büyüyen Yaz Okulu Projesi, bölgedeki gençlerin ve çocukların sanatla dolu bir yaz geçirerek, katılımcıların hem kişisel gelişimlerini hem de toplumsal bilinçlerini artırmayı amaçlıyordu.

Yaz okulu projesinin amacına yönelik konuştuğumuz Şanoya Çiya üyesi Simko Cûdî, “Bu proje, gençler arasında sanatı yaygınlaştırmayı ve sanata olan ilgiyi artırmayı hedefliyordu. Süryani, Arap, Kürt, Ermeni halkları ve Êzidî toplumunun ortak değerlerini güçlendirmeyi amaçladık. Ayrıca, katılımcılara sanatla dolu bir yaz ayı yaşatmayı planladık” dedi.


Şanoya Çiya’nın öncülük ettiği projede üç sanat öğretmeninin görev aldığını ve projenin haziran ayında başladığını belirten Simko Cûdî, “Yaz okulunda haftanın beş günü sanat eğitimi verildi. Başlangıçta 14-18 yaş arası gençler için planlanmıştı; ancak çocukların yoğun talepleri ve tiyatro ile müziğe olan ilgisi nedeniyle projeye çocuklar da dahil edildi” diye belirtti.

TİYATRO VE MÜZİK EĞİTİMİ VERİLDİ

Yaz okulunda tiyatro ve müzik eğitimlerinin verildiğini söyleyen Cûdî, eğitimlerin içeriğine yönelik şunları söyledi: “Üç ay boyunca müzik bölümünde enstrüman eğitimi, koro çalışması ve nota eğitiminin yanı sıra solfej dersleri de verildi. Tiyatro bölümünde ise; oyunculuk, yazmayı sevdirme, drama, ses ve diyafram çalışmaları ile jest ve mimik eğitimleri verildi. Ayrıca tiyatro eğitimleri alan gençler ve çocuklar doğrudan tiyatro gösterimlerine katılarak tecrübe kazandı.

47’si çocuk, 9’u kadın olmak üzere 15 gencin katılımıyla gerçekleşen eğitimde farklı konulara da ağırlık verildi. Stêrk Örgütü’nün katılımıyla çocuklara çevre ve kişisel temizlik, saygı ve sevgi gibi yaşamsal konularda da eğitimler verildi. Gençlerin ve çocukların kendi kültürleriyle büyümesi ve yetişmesi için kültürün önemi üzerinde duruldu” dedi.



DENGBÊJ GÜNLERİ

Cuma günleri ise sanatsal etkinlikler düzenlendiğini aktaran Cûdî, “12 sanatsal etkinlik arasında Wê Werin, Vêjîn ve Em yan Ez başta olmak üzere yaz okulunun ürünleriyle dört tiyatro sergilendi. Ji Bo Azadî ve 14 Tirmeh gibi filmlerin gösterimleri yapıldı. Çocuklar, gençler ve yaşlıların da katıldığı dengbêj günleri düzenlendi. Bu etkinlikler, sanata ilgiyi ve merakı artırdı” diye yorumladı.

Yaz okulunda yer alanların Rîmêlan’da gerçekleşen Çocuk Festivali’ne de katıldıklarını dile getiren Simko Cûdî, şöyle devam etti: “Bu festivalde çocuklara dürüstlüğü, sevgi ve saygıyı aşılayan Çîrok û Çîvanok; gençlere atfen ve gençlerin doğru temeller doğrultusunda gelişmesine, okumaya teşvik eden Nezanî Rehetiya Canî adlı tiyatrolar sergilendi. Ayrıca, genç kadınlardan oluşan bir koro, müziklerini seslendirdi ve 40 çocuktan oluşan bir koro ekibimiz de seslendirdikleri müziklerle festivali canlı kıldı.”

YAZ OKULUNA YOĞUN DESTEK

Kuzey ve Doğu Suriye ile Avrupa’daki bazı kurum ve kuruluşların yaz okulu projesine destek verdiklerini belirten Cûdî, “Avrupa’daki kurumlarla kurduğumuz diyaloglar, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kültürlerin tanınmasına ve kültürel etkileşimin güçlenmesine katkı sağlıyor. Ayrıca, Rojava Devrimi’nin ürünleri dünya çapında tanıtılıyor. Geçen yıl, Bask bölgesinden Durango Belediyesi, Fonti Di Pace Derneği, Societa in Formazione Örgütü, Teatro Degli İncontri, Teatro Ura, Oltreunpo Teatro ve Roma’daki Comunita Brasiliana kurumları sanat faaliyetlerimize destek verdi. Bu yıl ise Fonti Di Pace Derneği yaz okuluna önemli bir destekve katkı sundu. Gelecek yıllarda da bu kurumların desteklerinin devam etmesi bekleniyor. Ayrıca, Kuzey ve Doğu Suriye’de Stêrk Çocuk Grubu, Jineoloji ve Jinwar’ın da desteği önemliydi” dedi.

SANATSAL PROJELER DEVAM EDECEK

Simko Cûdî sözlerini; “Yaz okulunda eğitilen çocuk ve gençlerin değerli tecrübeleri oldu. Bu proje, Sanat Yüksek Okulu’nda yer almak isteyenler için de büyük bir fırsattı. Dolayısıyla çocuklar ve gençler, toplumun kültürel değerlerini koruyabilecek ve geliştirebilecektir. Yaz okulu projesi ile nasıl ki bir yazı sanatla tamamladıysak, bu eğitimin sonucunda gençler tiyatro ekibi olarak Dicle Kültür ve Sanat Merkezi’nde faaliyetlerine devam edecek. Çocuklar ise haftada bir gün bir araya gelerek eğitimlerini sürdürecek; ta ki bir dahaki yaz ayına kadar, daha güçlü bir projeyle buluşana dek” diyerek tamamladı.