Avrupa’ya politik nedenlerden ötürü göç etmek zorunda kalan Kurdistanlılar bir araya gelerek İsviçre’nin St. Gallen kantonunda Şevberk etkinliği düzenledi. Rojhilatlı ve Bakurlu sanatçıların seslendirmeleriyle Kürt tarihinde önemli eserlere imza atmış isimler yad edildi.
Etkinlikte, Kürt kültürünün hem yaşatılması hem de yeni nesillere aktarılması hedeflendi. Kültürel motiflerin ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resmedilmiş posteri önünde Kurdistan’ın doğusundan batısına yöresel şarkılar seslendirildi, eserlerin sahipleri anıldı. Bu isimlerden birisi de Dengbêj Şakiro idi.
Sanatçıların seslendirdiği Kürt eserler, salonda bulunan herkes için yeniden bir hatıra niteliğindeydi.
ZEMBÎLFİROŞ DESTANI…
Kürt edebiyatının şaheserlerinden biri olan Zembîlfiroş destanı, 16.yüzyılda yazılı, klasik Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Feqiyê Teyran, 18. yüzyılda ise Muradxanê Bazidî tarafından yazılı Kürt edebiyatına aktarılmıştır. Kürtlerde şehir kültürünü yansıtan, şehir kültürüne dair çokça öğe barındıran orijinal bir edebi üründür. Hem sözlü hem de yazılı Kürt edebiyatında yer etmiş destan, sanatçılar Fırat ve Newroz’un ağzından bir kez daha destanın derinliklerine götürdü.
ROJHİLATLI KÜRT'ÜN TEMBURU: BİZİM ARŞİVİMİZ HER ZAMAN DOLUDUR
Sanatçılardan Celal ise Rojhilat yöresinden destanları seslendirdi. Elindeki tamburun Rojhilatlı Kürtler için önemine çokça değindi: “Kürt halkı her dönemde vatanından edilmiştir. Bu yüzden de bizim arşivimiz her zaman doludur. Bu tembur Rojhilat Kürtleri için çok önemli. Hem Kürt sanatı hem de tarihini temsil ettiği düşünülüyor. Çalınan her şarkıdan önce de mutlaka öpülür.”
Programın aralarına serpiştirilen yaşam öykülerinden birisi de, ilk Kürt kadın dengbêj olarak anılan Meryem Xan’ın hayatı oldu. Kürt kadının dengbêjlikte de ne denli başarılı olduğu ve eserlerindeki Kürt kadın motifinin nasıl yaşatıldığına değinildi.
Dengbejlik sanatının en önemli ismi ve Kürtlerin Homerosu olarak bilinen Evdalê Zeynikê, yöre halkının önemli günlerde kilamlarını seslendirdiği efsaneleşmiş bir isim olarak varlığını sürdürüyor. Fırat da sözlerine böyle başladı ve ardından yine Şakiro’nun Emro parçasını seslendirdi.