Stêrka Rojê müzikle büyüyor

Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’ne bağlı Stêrka Rojê, 9 çocuktan oluşan bir müzik grubu. Ses ve enstrüman eğitimi alan grup üyeleri, hem icra ediyor hem de yeni katılanların eğitimine katkı sunuyor.

Qamişlo’nun Qudurbeg Mahallesi’nde 2011 sonlarında Qamişlolu sanatçıların bir araya gelerek kurduğu Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde içinde yer alan 6 gruptan biri de çocuk grubu olan Stêrka Rojê’dir.

2018’de kurulan Stêrka Rojê Çocuk Grubu, üç yılı aşkındır müzik aletleri ve ses eğitimi alıp icra ediyor.

9 çocuktan oluşan Stêrka Rojê’de kajo, erbane ve saz eğitimi alan çocuklar, gelişme düzeylerine göre birden fazla enstrümanı seçme hakkına da sahip.

Stêrka Rojê’nin en küçük üyesi 9, en büyüğü ise 15 yaşında. Üç de eğitmeni var.

İKİ AŞAMALI EĞİTİM

Eğitim sistemi iki aşamalı olan Stêrka Rojê’ye ilk katılan çocuklar öncelikle ses eğitimi alıyor. Ses eğitiminde ilerleme kaydeden çocuklar, artık okuma aşamasına geliyor. Eğitim süreci için hazırlanan kitaplar, yeni üyelere fayda sağlıyor.

Ardından müzik aleti eğitimi başlıyor. Hangi aleti çalacağını kişi kendisi belirliyor ve birden fazla alet üzerine eğitim görme hakkına sahip. Stêrka Rojê, bazı günler ses eğitimi bazı günler ise müzik aletleri eğitimi görüyor.

Eğitim veren üç öğretmenlerden biri sadece ses eğitimi ile ilgileniyor, diğer iki öğretmen ise müzik aletleri eğitimi veriyor.

KOLEKTİF BİR ÇALIŞMA

Stêrka Rojê üyesi Êva Eli, eğitimlerinin çok verimli geçtiğini kaydederek, “Her geçen gün eksik kaldığımız yönleri tamamlıyor ve yeni bilgiler ediniyoruz. Prova aracılığıyla her geçen gün hem ses hem de müzik aletlerinde yetkinleşiyoruz” diyor.

Stêrka Rojê’nin kolektif bir çalışma yürüttüğünü söylüyor Êva Eli.

Belirli günlerde grubun bir araya geldiğini aktaran Êva Eli, şöyle devam ediyor: “Birbirimizin görüşünü alıyoruz, ortak kararlar sonucu şarkılarımızı belirliyor ve görev dağılımına gidiyoruz.”

HER ÇOCUK EĞİTİM ALMALI

Êva Elî, her bir çocuğun kendisini kültür ve sanat boyutunda eğitmesi gerektiğini dile getiriyor.

Grubun en eski üyelerinden olan Êva Elî, böylece kültürün korunmasının sağlanacağını söylüyor.

ÖĞRENDİKLERİNİ ÖĞRETİYOR DA

Stêrka Rojê’ye 2018’de katılan Nuh Mihemed, grupta darbuka çalıyor ve saz çalmayı da öğreneceğini belirtiyor.

Nuh Mihemed, eğitimlerde öğrendiklerini gruba yeni katılan çocuklara öğretiyor.

Sanat ve kültürle ilgilendiği için mutlu olduğunu belirten Nuh Mihemed, her çocuğun gelenek ve göreneklerini koruması gerektiğini ifade ediyor.

Nuh Mihemed, şunları ekliyor: “Akranlarımla beraber sanatta yer almak beni mutlu ediyor. Birlikte şarkı söylüyoruz, kültürümüzü koruyoruz.”