TEV-ÇAND Avrupa: Hedef alınan Kürt kültürü ve sanatıdır

Kültür hareketi TEV-ÇAND Avrupa, Türk devletinin Kürt sanatçılar Helim Arslan (Omerî) ve Azad Bedran Kızılkar’ı gözaltına almasını kınayarak, hedef alınanın Kürt kültürü ve sanatı olduğunu belirtti.

Kürt sanatçılar Helim Arslan (Omerî) ve Azad Bedran Kızılkar, 7 Ekim günü sabah saatlerinde Amed’de, herhangi bir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı. 

TEV-ÇAND Avrupa, Kürt sanatçıların gözaltına alınmasını kınayarak, “AKP-MHP faşizminin öncülüğünde Kürt varlığına ve kültürüne yönelik soykırım politikalarının yeni bir aşamaya girdiğini” belirtti. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin derinleştiğini, Kürdistan ve Kürt halkının varlığına yönelik tehditlerin kesintisiz bir zulme dönüştüğünü ifade eden kültür hareketi, “Kürt halkının iradesine yönelik tahammülsüzlük, bugün Kürt diline, Kürt halayına ve tüm Kürt değerlerine karşı tahammülsüzlüğe dönüştü” dedi. 

Kürt halkı her yönüyle faşizme maruz kaldığını ifade eden TEV-ÇAND Avrupa, buna karşı da her an bir direniş kültürünün olduğunun altını çizdi. 

Kültürel soykırımı somutlaştırmaya çalışan faşizmin, Mezopotamya’nın ruhuna yakışan kültürün içinde boğulacağını kaydeden kültür hareketi, Kürt kültür ve sanatına yönelik tüm saldırıların sebebini bildiklarini ifade etti. TEV-ÇAND Avrupa, “Sanatçılar Azad Bedran ve Halîm Omerî şahsında, hedef alınan Kürt kültürü ve sanatıdır” dedi. 

Türk devletinin MKM sanatçılarına karşı sınırsız bir düşmanlık beslediği tepkisinde bulunan TEV-ÇAND Avrupa, “Bu girişimleri kınıyor ve tüm sanat cephelerini etkili bir tutum sergilemeye çağırıyoruz” dedi.