Uluslararası Cenevre film festivali ödülleri açıklandı

Cenevre Uluslararası Film Festivali ve İnsan Hakları Formu (FİFDH) sona ererken, en iyi film ödülleri ise feminizm ve Êzîdi kadınlarını konu alan filmlere gitti.

8 Mart’ta başlayan Cenevre Uluslararası Film Festivali ve İnsan Hakları Formu (FİFDH) bugün ödüllerin açıklanması ile birlikte son buldu. Bir hafta boyunca insan haklarını konu alan çok sayıda film gösteriminin yapıldığı ve alanında uzmanların katılımıyla gerçekleşen forumların düzenlendiği festivale her yıl olduğu gibi bu yılda büyük bir ilgi vardı.

Dallarında uzman 10 jüri üyesi, bugün ödül kazanan filmleri açıkladı. En iyi film dalında Cenevre Büyük Ödülü olan 10 bin İsviçre Frankına, Yönetmen Callisto Mc Nulty’in, 1970’lerde Dalphine Seyrig ve Carole Roussopoulos adlı iki kadın sinemacının feminist mücadelesini konu alan “Dalphine et Carole, İnsoumuses” adlı filmi layık görüldü.

Aynı dalda 5 bin İsviçre Frangı değerinde olan Gilda Vieira ödülüne ise Nobel Barış ödüllü Êzîdi Kürt Kadını Nadia Murad’ın mücadelesini konu alan Amerikalı yönetmen Alexandaria Bombach’ın, Shoulders (Omuzlarında) adlı film layık görüldü.

10 bin İsviçre Frankı değerinde olan kurgu dalında en iyi film ödülü ise Chiwetel Ejiofor’un Afrika toplumunun iklim değişikliğiyle karşı karşıya kaldığı aciliyeti konu alan The Boy Who Harnessed (Rüzgarı kullanan çocuk) adlı filmine gitti.

5 İsviçre Frankı değerinde olan Uluslararası İşkenceye karşı Mücadele Örgütü ödülü ise Kongo’da 20 yıldan fazla süren savaşı konu alan Yönetmen Merlene Rabaud’ın “Kongo Lucha” adlı filmine verildi.