Van’da ‘buruk ve yalnız’ film festivali!

Van’da ‘buruk ve yalnız’ film festivali!

Bu yıl 1. gerçekleştirilen Uluslararası Van Gölü Film Festivali dün akşam start aldı. 16-22 Aralık tarihleri arasında yapılacak festivalin jüri başkanlıðını yönetmen Yeşim Ustaoðlu üstlenirken, bu yıl için sadece Van ili gözetilerek, “Van Ýçin …” adı ile konsept teması oluşturuldu. Festivalde 14 film ‘ÝNCÝ KEFALÝ SÝNEMA ÖDÜLLERݒ için yarışacak. Depremin vurduðu kentte festival heyecanını buruk şekilde yaşayan Vanlı sinemaseverler kış mevsiminde gerçekleştirilen festivalin zamanlama konusunu eleştirirken, festival yetkilileri ise kentteki resmi kurumların bürokratik çekişme nedeniyle festival için destek sunmadıklarını ve yalnız bırakıldıklarını dile getirdi.

Barış ve Sinema Derneði ile Bajar Kültür Sanat Danışmanlıðı ortaklıðında ilk kez bu sene düzenlenen Uluslararası Van Gölü Film Festivali, dün akşam Van Kültür Merkezi’nde düzenlenen kokteylin ardından bu yıl Mayıs ayında hayatını kaybeden genç yönetmen Seyfi Teoman’ın ‘Bizim Büyük Çaresizliðimiz’ filminin özel gösterimiyle başladı. Bir hafta sürecek festivalde birçok film gösterimi ve seminerler düzenlenecek. Festival kapsamında planlanan atölye çalışmalarının ise mekan sıkıntısı ve teknik yetersizlik nedeniyle bu yıl gerçekleştirilmeyeceði belirtildi.

Jüri başkanlıðını yönetmen Yeşim Ustaoðlu’nun üstlendiði ve 14 filmin yarışacaðı festivalde ‘ÝNCÝ KEFALÝ SÝNEMA ÖDÜLLERݒ kapsamında uzun metraj filmler için 1., 2. ve 3. ve mansiyon belirlenerek plaket ve para ödülü verilecek. “En iyi yönetmen”, “en iyi erkek oyuncu”, “en iyi kadın oyuncu”, “en iyi senaryo”, “en iyi görüntü yönetmeni”, en iyi film müziði”, “en iyi sanat yönetmeni” dallarında da plaket verilecek.

Festival Genel Koordinatörü Bager Oðuz Oktay, festivale hazırlanış sürecini ve bundan sonraki gelecek festival planlarıyla ile ilgili ajansımıza deðerlendirmede bulundu.

Festivali düzenleme amacının Van ilinde sanatsal etkinlikleri ve sinema faaliyetlerini arttırmak, yöre halkına hem etkinlik kapsamında yapılacak atölyelerde sinema bilinci ve algısı kazandırarak sinema izlemeye teşvik etmek hem de çeşitli film gösterimleri ve seminerlerle sinemaya yakınlaştırarak kültürel alanda aktif hale getirmek olduðunu dile getiren Oktay, sinema sanatçılarının festival için Van ilinde toplanmasını saðlayarak şehrin uluslararası alanda prestijini ön plana çıkarmak ve şehrin kültürel anlamda deðerini ortaya koyarak sürekli hale gelebilecek bir kültür aðı içine dâhil etmek olduðunu vurguladı.

‘SAHÝPSÝZ’ FESTÝVAL!

Aðır kış koşullarının yaşandıðı Van’da ilk kez kentte gerçekleşen festival ile mutlu olan Vanlı sinemaseverler, festivalin zamanlamasının yanlış olduðunu dile getirirken festival yetkilileri ise etkinliði Eylül ayında yapmak üzere planladıklarını ancak Kültür Bakanlıðı’nın olumsuz yaklaşımı nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Festival için resmi kurumlar tarafından yalnız bırakıldıklarından yakınan Oktay, festivalde yaşanan sıkıntıları da şöyle anlattı: Başta Kültür Bakanlıðı olmak üzere resmi kurum ve kuruluşlardan gerekli desteði göremedik. Kültür Bakanlıðı’na fon için başvuruda bulunduk fakat bize fon desteði verilmedi. Van’da ise valilik ve belediye de bize gerekli desteði vermedi. Bürokratik çekişmenin ortasına düştük. Aslında Belediye Başkanı Sayın Bekir Kaya tutuklanmasaydı mutlaka bize destek verirdi, bizi yalnız bırakmazdı ama maalesef kendisi şuan tutuklu.

HALK BETON BÝNA DEÐÝL, FÝLM ÝZLESÝN

Geleneksel hale getirilecek festivalle birlikte kent gençliðine farklı bir ufuk kazandıracaklarını belirten Bager Oktay sözlerini şöyle tamamladı: Van geçen yıl büyük bir deprem yaşadı, büyük acı yaşayan halka bir nebze de olsa moral vermek istedik. Van ili büyükşehir oldu ama sadece 2 tane sinema salonu var ve bu salonlardan biri ilgisizlikten yakında kapanacak. Biz aslında Eylül ayında yapmayı planlıyorduk ama Kültür Bakanlıðı’nın fon desteði vermemesi nedeniyle bu zamana kaldı. Bundan sonraki festivalleri Eylül ayında yapacaðız. Van’da gençlere sinemayla yeni bir ufuk açmak istiyoruz. Van’a baktıðınızda kahvehaneler aðzına kadar dolu. Bu festivalin kültürel bir olaydan çok artık bir sosyolojik boyutu var. Ýnsanlar kentte sadece beton bina izliyorlar. Kentte yeni yapılan inşaat binalarını izliyorlar. Biz insanlarımıza bina deðil, film izlettirmek istiyoruz.