Xwebûn dergisinin yeni sayısı çıktı

Üç ayda bir çıkan Xwebûn dergisinin yeni sayısı “Mücadeleci bir duruş kadına yönelik şiddete ortadan kaldırır” manşetiyle çıktı.

Avrupa’daki bir grup Kürt genç kadın tarafından hazırlanan dergisinin Şubat-Mart-Nisan sayısı çıktı.

Xwebûn’un 20’nci sayısı için “Seknekê Têkoşer Wê Tundiya Li Ser Jinê Têk Bibe” (Mücadeleci bir duruş kadına yönelik şiddete ortadan kaldırır) manşeti tercih edildi.

Yayın komite yeni sayıya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Her ne kadar tüm dünya da kadına karşı şiddet ve baskı artsa da aynı zamanda kadınların örgütlülüğü de direnişi de artıyor. Kadınların arasında bir direniş kültürü oluşmuş durumda.

Tabi ki de bunun bire bir yaratıcısı Önder Apo'dur. Tüm dünya kadınları bugün gücünü Rojava kadın devriminden, dağda eril zihniyete karşı savaşan kadınlardan almakta. Bunların yaratıcısı da Önder Apo'dur. 5'000 yıllık eziklik sonrası 'Kadının yazılmamış tarihi yazılmayı bekliyor' derken kadının direniş tarihiden bahsedilmekte. Önder Apo bunu tüm dünya kadınları için dile getiriyor. Aslında günümüzdeki kadın dayanışma söylemi de bu çerçevede gelişmeli. Dayanışa destekleme değildir sadece. Dayanışma bir kültürdür bir örgütlülüktür. Bu nedenle, yaratılan kadın dayanışmasını güçlü bir örgütlülüğe kavuşturmak ve bir mücadeleye çevirmek tüm baskılara karşı bir cevap olacaktır. Bu ayki sayımız bu çerçevede derlenmiştir.”

Derginin 20’nci sayısının içeriği şöyle:

RÊBER APO
-Femînîzm: Serîrakirina metingeha herî kevin
-Eine neue Weltsicht

ÇAND & DÎROK
-The first meeting with Rêber APO and the first education
-Unser Herzen verstehen sich, das reicht
-Tu hêz ji hêza jin, ciwan û gelên birêxistinkirî ne bi hêztir e
-Jineolojî in the search of truth
-Gemeinsam auf dem Weg
-Têkoşîna jinê têkoşîneke watedar e
-An meine geliebte Familie

ŞEHÎD
– Şehîd Berjîn Zenda und Şehîd Sara Dorşîn

AMARGÎ
-Xwebûn heißt Naturverbundenheit

HUNER
-Filmempfehlung: Niwemang