Çiyayê Reş'in hakikat yolcuları

Türk devletinin saldırılarına karşı Çiyayê Reş'te unutulmayacak bir direniş sergileyen Rohat Dengdar, Şevîn Şemzînan, Demhat Derwêş, Sema Agirîn, Şerda Sosin, Denîz Reş, Xemgîn Qelqelî ve Zîlan Xebat, 17 Nisan'da ölümsüzler kervanına katıldı.

Gerillaların kendilerini koruduğu stratejik alanlardan biridir Zap bölgesi. Zap yüksek dağları ile gerillaların yüreğindeki intikam duygusunu daha da büyütür. Zap dağlarında uçan kuşlar, kayalarında saklanan dağ keçileri, ağaçlarının çiçeklerine saklanan sincaplar ve mekaplarıyla patikalardan geçen gerillalar, hepsi aynı mutluluğu yaşıyorlar. Çünkü Zap, asaletiyle tüm canlıları korur ve onlara sahip çıkar. Zap bir coğrafya olarak birçok yaşam imkanına sahiptir. Dağları da çok sarp olduğu için gerilla rahat yaşayabiliyor. Zap gerillaları da yoktan var etmesini biliyor. 

Zap'taki gerillalar askeri taktikleriyle tanınırlar. Zap, çok stratejik olduğu için düşman tüm insanlık dışı saldırılarını oraya yapar ve her zaman yenilir. 17 Nisan 2022'de işgalci Türk devleti Medya Savunma Alanlarına yönelik kapsamlı bir işgal saldırısı başlattı. Özellikle Zap'a yönelik çok sert saldırılar gerçekleştiriyor. Tüm teknikleri ile Girê Karker, Girê Cûdî, Şikefta Birîndara, Şehît Şahîn ve Çiyayê Reş'i bombalıyor. Direniş ruhu ile düşman saldırılarına güçlü cevaplar veren gerillalar, ilk günden itibaren düşmanın işgal hayaline darbe vurdu.

DİRENİŞİN SEMBOLÜ: ÇİYAYÊ REŞ

Düşmana ağır darbeler vuran direnişçilerden bazıları Çiyayê Reş kahramanlarıdır. Yüksekliği ile bilinen Çiyayê Reş, savaş taktikleri açısından arazisi, gerilla savaşına çok müsaittir. Gerillanın her zaman hakim olduğu bir alandır. Bu nedenle düşman kolay kolay Çiyayê Reş'e yerleşmeye cesaret edemez, gerilla korkusundan dolayı karada savaşamaz, hep teknikle sonuç almak ister. İşgal saldırısının ilk gününden itibaren düşman, Zap gibi Çiyayê Reş'in de her alanını bombaladı. Bu kadar bombalama ve kimyasal silah kullanımına karşı gerillalar da yeni taktiklerle düşmana cevap veriyor.

ZAP TARİHİNDE UNUTULMAYAN BİR DİRENİŞ SERGİLEDİLER

Halkı ve toprakları için düşmana karşı kahramanca savaşarak şehit düşen gerillalardan Rohat Dengdar, 1990 yılında Colêmerg’in Çelê ilçesinde doğdu. Yurtsever bir ailesi olan Rohat Dengdar, genç yaşta hareket ile tanıştı. Her Kürt çocuğu gibi o da topraklarında baskı altında yaşıyordu. Düşmana karşı isyan etti ve halkının intikamını almak için onu hakikate götüren doğru yolu seçti. 2013 yılında PKK saflarına katıldı. Avaşîn, Şengal ve Zap'ta gerillacılık yaptı. Düşmanın saldırılarına karşı son nefesine kadar savaşan gerilla Rohat, 17 Nisan 2022'de kimyasal silah sonucu 7 arkadaşıyla birlikte şehit düştü.

Şevîn Şemzînan, 1998 yılında Colemêrg'de dünyaya geldi. İsyan geleneğine sahip bir şehirde doğan gerilla Şevîn'i cezbeden ve özgürlüğü aramasını sağlayan şey, kapitalist sistemdeki kadınların köleliğidir. Şevîn'in araştırmalarından sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerinden etkilenerek Şemzînan'dan PKK hareketine katıldı. Gerilla yaşamı, yoldaşlık ilişkileri, aynı zamanda kadınların PKK içindeki rolü Şevîn'i gerilla yaşamına daha çok bağladı. Zap ve Xakûrkê'de komutanlık yapan Şevîn de düşmanın saldırıları sonucu Çiyayê Reş'te 7 arkadaşıyla birlikte ölümsüzleşti.

Gerilla Demhat Derwêş, Sema Agirîn, Şerda Sosin, Denîz Reş, Xemgîn Qelqelî ve Zîlan Xebat da komutanları Rohat Dengdar ve Şevîn Şemzînan ile birlikte tarihi bir mücadele verdi. Zap tarihinde asla unutulmayacak bir direnişin ardından Kürt halkının bu yiğit evlatları 17 Nisan'da ölümsüzler kervanına katıldılar.