Şair gerilla: Yazmak özgürlük arayışıdır
PKK saflarına 6 yıl önce katılan Ferzad Sêdar, bir şair gerilla. Yazmaya ilk başladığında fark etmese de yazmanın özgürlük arayışı olarak geliştiğini şimdi anladığını belirtiyor.
PKK saflarına 6 yıl önce katılan Ferzad Sêdar, bir şair gerilla. Yazmaya ilk başladığında fark etmese de yazmanın özgürlük arayışı olarak geliştiğini şimdi anladığını belirtiyor.
Kürdistan dağlarında bir yaşam tarzı, biçimi, yöntemi olarak gerillacılık, 40 yılı aşkındır kendisini var ettiği gibi halkın da umudu ve güvencesidir. Her gerillanın cebinde askeri planlama, eylem ve taktiklerin işlendiği bir defter olduğu kadar duyguların nakşedildiği; şiirlerin, günlüklerin akıtıldığı bir defter daha görebilirsiniz.
Bu tarife uyan, mütevazi bir şair gerilla ile karşılaşıyoruz. 2013’te PKK saflarına katılan Ferzad Sêdar’ı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle görüyoruz. Kadın yol arkadaşlarına düzenleyecekleri etkinliğin tüm teknik alt yapısına gönüllü bir şekilde yardım ediyordu; bir ara arkadaşlarının yoğun isteği üzerine kalkıp şiir de okudu.
Şiirlerini okuduktan sonra biraz kendisini tanımak istediğimizi söylediğimizde, mahçup bir edayla ‘Şiirler bana ait değil arkadaşlara aittir’ diyerek sebebi sohbetimizin önünü kapatmaya çalışsa da yanında yamacında bulunan arkadaşları, ‘Şairdir, söylemekten utanıyor’ diyerek bizim de üzerine sohbet etmek istediğimiz konuya geldi sohbetimiz.
Biraz kendisini, anlatmasını istiyoruz gerilla Sêdar’dan. “2010’a kadar da şiir ile ilgim yoktu. Çocukluğumda Alevi kesimin yoğun olduğu bir ortamda büyüdüm. Şiir yazmayı hiç aklımdan geçirmemiştim fakat deyişleri her zaman sevmiş ve dinlemiştim. 2010’da faşist saldırılara duyduğum öfkeyi bir kaç satıra dökmüştüm. Şiir yazmak bir arayışı bir dışa vurma istemi olarak gelişmişti” diye açıklama gereği duyuyor.
BİR DİZE İLE BAŞLAYAN YAZMA SERÜVENİ
Sêdar, medya organlarında özellikle de sosyal medyada şoven-milliyetçi söylemlerin iktidar ehlinin tırmandırmasıyla yoğun olduğunun altını çizerek, “Yazmaya başlama öyküm, Kürtleri yok sayan hakaret vari yazıları gördükten sonra başladı. Bir cevap olma istemi büyüdü içimde ve ilk yazdığım satırlar ‘Sahi sen hiç Kürt oldun mu/Geçti mi çocukluğun mermilerin ışığında/Yayıldı mı köyüne kan kokuları/Sahi senin de babanı dövdüler mi köy meydanında? Ananın Havar! çığlıkları altında’ diyerek başlamıştı ve ardından da yazmaya devam etmeye çalıştım, yazdıkça biriktirdim toplu halde şiirlerimi kitaplaştırdım” dedi.
YAŞAYAN VE ANLATAN
Gerilla Sêdar, Kürdistan dağlarına ilk adım attığında duyduğu heyecanı, ancak şiirlerle dışa vurabildiğini de belirterek, şöyle devam etti: “Duygularım müthiş yoğunlaştı, gerillayı, şehidi tanımlama, tarihi tanımlamaya dair yoğunlaşmalarım gelişti. Aslında bu bir sınır getirdi. Artık anlattığım şey değil, anlatıcı değil, yaşayan ve anlatan olmak istedim. Yaşananların üzerinden kendisini yaşatan olmak istedim; yaşayarak yaşatan olmak istedim. Önder Apo, şiiri özgürlük arayışı olarak tanımlıyor. Bu tanımlama beni dağlara getirdi, duygularımı daha da yoğunlaştırdı. Aslında yazmaya ilk başladığımda da fark etmeden, bilinçsizce bir girişim olmuş olsa da yazmanın özgürlük arayışı olarak geliştiğini şimdi tanımlayabiliyorum.”
DAHA ÇOK YAZMAK
Gerilla Sêdar, sonunun başarılı olup olmamasının duygulara sahip çıkmakla bağlantılı olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Parti içerisinde dağa ilk ayak bastığım ve sonrasındaki duygularımı aslında zaman zaman ihtiyaç duydukça kaleme aldım; günlük, yazı, şiir tarzında fakat yazdıklarımı koruyabilmek savaş koşullarında zorlayıcı olabiliyor ve her korumakta zorlandığımda daha çok yazdığımı fark ediyorum. Kürdistanlı bir genç olarak Türkiye metropollerinde büyüdüm. Doğa ile arama kenti uçurumları girmişti. Dağlarda ilk buluşma büyük heyecanlı oldu. Doğayı, dünyayı ilk defa görmeye başlayan bir çocuk haline gelmiştim. Yazdıklarıma bu çocukluk halleri de diyebiliriz.”
LEYLA GÜVEN VE ARKADAŞLARI İÇİN
DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve tecrit protestocularına dikkat çeken Sêdar, şunları ifade etti: “Leyla arkadaşın başlatmış olduğu salt bir eylemden ziyade hamledir. Bu yaşama evlatlar vermiş, saçlarını ağartmış, zindanlar, acılar görmüş, hayatın her alanında mücadele yürütmüş bir kadının böylesi bir sürece öncülük ederek, tüm ağırlığını ruhunda hissederek hamle nitelliğinde bir adım atması, müthiş bir uyanıştır. Öncülük eden, direniş gösteren tüm kadınlara ve insanlara atfen büyük duygular yaşatıyor. Bizim yazdıklarımız ise bunun zerresi olabiliyor”
DİRENİŞÇİLERE ATFEN ŞİİR
HPG gerillası Ferzad Sêdar’ın DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve arkadaşlarına atfen kaleme aldığı şiiri şöyle:
LEYLAM
Leyla! sen çok evvel zamanlarda başlayan güzelliğin özü yanı jin
Şimdiyse ruhun evrenle boy ölçüşürken tanrıçalığı giyinmişsin eriyen bedenine
Ne mutlu!
Obur tanrılar emerken kanını bir bir civanların
Sürmek için dünyanın sefasını
Sen kursağına haram etmişsin derviş lokmasını
Bu yüzden utanıyor şahsında direniş
Oy ben ölem!
Çift memeli ana yurdunda böyle açlığa mı yatacaktı tanrıçalar?
Nan’ın ülkesine nan’sız mı kalacaktı Güneş’in bereketini görmek için
Oy ben ölem!
Bak Nasır’lar bağlanmış sevdalı yüreğine
Zindanlar ayakta ilmik ilmik nakış işliyor
Türkü olmuş kısık sesin dünyaya
Ve dağ doruklarında govendini tutuyor yiğitler
Oy ben ölem!
Saçlarında mı topladın ülkemin kayan yıldızlarını
Halkımın acılarını mı sürdün gamzelerine orada mı gizliyorsun
Bahçe olmuş sanki gözlerin çocukların umutlarına
Bu yüzden mi hep gülüyorsun?
Oy ben ölem!
Sen ölmeyesin Leylam!”
EYLEMCİLERİN GÜLÜMSEMELERİ
Sohbetimize son vermeden önce açlık grevi eylemcilerinin gülümsemelerinden etkilenerek ve buradan yola çıkarak, ‘Gül kadın’ ismini verdiğini şiirini de okumasını istiyoruz gerilla Sêdar’dan. “Pratikte savaş yoğunluğu bize ne bırakır, ne öğretir bilemiyorum fakat mümkün mertebe savaşın yoğunluğunu, yoldaşlarımı kaleme almaya çalışacağım” diyerek paylaşıyor şiirini:
GÜL KADIN
Tanrılar çağında ayıplansa da gülüşün
Aldırma sen
Tanrıça özgürlüğünde gül kadın
Süpürge etme saçlarını uygarlığın kirine
Savur saçlarını dağ yelleri oluşsun
Ve sür yüzünü, insanlığın gülen yüzüne
Acıların inadına gül kadın
Fabrikalar tarlalarda senin emeğin
Ana sensin, yaşam senin eserin
Sakın susma
Ellerinin hamuruyla da gül kadın
Copuna, dayağına, ayıbına
‘Tüf’ de sistemin
Sokak senin, marş senin
Barikatlarda yüzün örtülüyken de
Gül kadın
Dağlarda da eksik olmasın rengin
Mevzilerde, eylemlerde zılgıtların duyulsun
Kavga senin, halk senin
Varsın sonunda ölüm de gelsin
Ölüme de gül kadın!