Adalet Nöbetleri sürüyor: KESK'ten ziyaret

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Adalet Nöbeti tutan tutsak ailelerine ziyarette bulundu, "Düşman hukuku değil, uluslararası sözleşmeleri uygulayın" dedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların özgürlüğü için Amed Barosu'na ait ek hizmet binasında ailelerin sürdürdüğü Adalet Nöbeti eylemi 96’ncı gününde. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve sendikalılar aileleri bugün ziyaret etti.

'BİZİM DE TALEBİMİZ'

Ziyarette konuşan Bozgeyik, eylemi desteklediklerini belirterek, taleplerin aynı zamanda kendi talepleri olduğunu vurguladı. Tutuklulara dönük baskılara değinen Bozgeyik, "Tek başına yaşamını sürdüremeyecek olan, ATK raporları olmasına rağmen cezaevlerinden salıverilemeyenler var. Maalesef hem hükümet hem de Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu başkanları, hekimlerin vermiş oldukları raporları yok sayarak, 'cezaevlerinde kalabilir' raporları vermeye devam ediyorlar” dedi.
Bozgeyik, hasta tutsak Kürt Siyasetçi Aysel Tuğluk'un durumuna işaret ederek, "Hasta tutsakların içeride ölüme terk edildiği bir süreçle karşı karşıyayız" diye kaydetti. İktidarın "düşman hukuku" uygulamak yerine uluslararası sözleşmeleri uygulamasını isteyen Bozgeyik, yaşanan ihlallerin son bulmasını istedi.
Tutsak yakını Herdem Merwan ise, “Gelişinizden güç alıyoruz ve kendimizi yalnız hissetmiyoruz” dedi. Tutsak yakını Hakkı Boltan da, ülkede birincil ihtiyacın adalet olduğunu vurguladı. Boltan, "Yaşanan sorunların da temel kaynağının adalet sorunu olduğu ortadadır. Dolayısıyla bizim bu talebimiz objektif olarak da Türkiye’de bulunan herkese hizmet eden bir durumdadır. Bu anlamda çocuklarımızın bırakılması bizler için önemli ve hayati bir durum" dedi.

VAN
Tutsak ailelerinin Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti de 69’uncu gününde devam ediyor. Bugünkü eylemi, Van F Tipi Cezaevi’ndeki hasta tutsak İbrahim Alkan’ın (68) eşi Dilşah Alkan, Van F Tipi Cezaevinde 6 yıldır tutsak bulunan Botan Timur’un babası Kazım Timur sürdürdü. Nöbeti, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkez üyeleri ve ÖHD bölge temsilcileri ziyaret etti.
ÖHD Van Şubesi avukatlarından Mehtap Işık, aileler tarafından başlatılan nöbetlerin ülkenin birçok kentinde devam ettiğini belirtti. Eylemin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Işık, ülke cezaevlerinde binlerce ağır hasta tutsağın bulunduğunu ve bu bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğini vurguladı.
Eylemi desteklediklerini kaydeden Işık, “Bugün buraya ailelerin taleplerini dinlemeye geldik. Bu talepler doğrultusunda biz, üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız” diye konuştu.