Aileler Adalet Nöbeti için adliye önünde

Adalet Nöbeti eylemlerini sürdüren aileler, Amed'deki adliye önünde buluşarak, seslerinin daha çok duyurulmasını istedi.

Hasta ve infazlarını tamamlamalarına rağmen tahliyeleri engellenen tutsaklar için Amed Barosu'nda Adalet Nöbeti tutan aileler, Diyarbakır D Tipi Cezaevi ve Adli Tıp Kurumu (ATK) önündeki eylemlerinin ardından bu kez de adliye binası önünde bir araya geldi. Aileler, 101'inci gününe ulaşan eylemlerinde bir kez daha özgürlük istedi. Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardım ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da eyleme destek verdi. Ailelerin yanında yer almak isteyen çok sayıda kişi, bölgeyi ablukaya alan polisler tarafından engellendi. Polislerin arasında geçen "katılımı engelleyin" diyaloğu dikkat çekti.

 'TALEP HUKUKİ VE İNSANİDİR'

Ailelerin eyleminde konuşan (ÖHD) yöneticilerinden Yusuf Çakas, ailelerin taleplerinin haklı olduğunu ve desteklediklerini ifade etti. Çakas, "Hukukçular olarak cezaevlerinde yaşanan ihlalleri görüyor ve bu sese ses olmayı bir görev olarak biliyoruz. Buradaki temel amacımız ailelerin sesini duyurmak, ailelerin haklı haykırışlarını toplumun önüne sermek. Ailelerin eylemi belli noktada sonuç aldı. Sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler destek veriyor. İnsanlar destek veriyor" diye kaydetti.

 Çakas, ailelerin taleplerini sıralayarak, "Ailelerin talebi hukuki ve insanidir. Bizim de talebimizdir. Bu açıklamanın dışında bırakılanların da burada olması gerekiyor. Burada hukuki ve insani bir talep dile getiriliyor. Hukukun uygulanmasını talep ediyoruz. Adalet Nöbeti devam ederken onlarca insanın cenazesi cezaevinden çıktı. Demek ki haklı bir çağrı var. Bu çağrı engellenmemeli. Ailelerin hukuki olarak yanlarında olacağız" şeklinde konuştu.

 'ÇOCUKLARIMIZIN CENAZESİNİ ÇIKARMAK İSTEMİYORUZ'

Daha sonra tutsak yakınları konuştu. İlk olarak konuşan Reşahat Ada, kendilerine destek verenlere teşekkür etti. Ada, "Çocuklarımızın cenazelerini omuzlarımıza alıp, cezaevlerinden çıkarmak istemiyoruz. Barış, insanlık ve eşitlik için eylemdeyiz. Bu zulmü kabul etmiyoruz. 1 aylık disiplin cezası nedeniyle kardeşimi göremiyorum. Çocuklarımızın infazlarının yakılmasını istemiyoruz. Ciğerimiz yanıyor. Burada siyaset yapmıyoruz. Çocuklarımızı için buradayız. Her kapımız çalındığında, telefonumuz çaldığında 'cenazesi mi geldi' diye endişeleniyoruz" ifadelerini kullandı. Ada, önümüzdeki Salı günü de Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde olacaklarını aktardı.  

'SESİMİZ YETERİNCE DUYULMUYOR'

Tutsak yakını İnci Güler, durumları ağır olan tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Güler, "Kanunların uygulanmasını istiyoruz. Her yerde taleplerimizi dile getireceğiz. Bütün siyasi partilerden sesimize ses olmasını istiyoruz. Sesimiz yeterince duyulmuyor. Herkesin bizi görmesini istiyoruz. Yaşamı savunuyoruz. Çocuklarımızla birlikte yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

 Bir diğer tutsak yakını Nuray Abay, "Ya tedavi edin, ya bırakın, biz tedavi edelim. Anneyiz, ciğerimiz yanıyor. Adalet, barış ve insanlık istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Son olarak konuşan tutsak yakını Nazime Boltan ise "Çocuklarımız ölüm döşeğinde. Hukukun uygulanmasını istiyoruz. Çocuklarımız için adalet istiyoruz" çağrısı yaptı.  

Eylem, "Hak, hukuk, adalet" sloganıyla son buldu.