AKP’li belediye beton yapıları ‘can güvenliği için’ yapıyormuş

Van Gölü kıyısına yapılan ‘Bisiklet cafe’ ve diğer tesislere ilişkin Van Barosu tarafından yürütmenin durdurulması için davaya ilişkin savunma veren AKP’li belediye, amacın vatandaşın can güvenliği ve ihtiyacı olan tesislere kavuşması olduğunu belirtti.

31 Mart 2019 yerel seçimlerini HDP karşısında farklı biçimde kaybetmesine rağmen HDP’li adayların KHK’li olduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından Edremit Belediyesine ‘Başkan’ olarak atanan AKP’li İsmail Saymaz’ın ilçenin doğasına yönelik talanı sürüyor.

Göreve geldiği günden bu yana müteahhitlere ilim yayma cemiyetine haraç verme karşılığında ruhsat veren, servetine servet katan ve ailesinden birçok kişi kayyum belediyelerinde işe koyan AKP’li İsmail Say, şimdi de gözünü Van Gölü kıyılarına dikti.

Say, 2021 yaz aylarında sahilde Bisiklet Cafe ve birçok tesisin açılması için çalışmalara başladı. Edremit Belediyesi tarafından Van Gölü sahiline toplamda 3 adet WC, 1 adet büfe, çelik konstrüksiyon oturma alanı gibi, beton bir kafe yapılması planlanıyordu.

Bu beton yapıların fotoğraflarının kamuoyuna yansımasına rağmen Edremit Belediyesi, söz konusu yapıların betonarme olmadığını iddia etti.

 HALKIN VE STK’LERİN TEPKİSİ

Van Gölü sahillerinin işletme ve beton yığınlarına çevrilmesine karşı birçok yurttaş ve STK harekete geçti.

Yurttaşlar imza kampanyalarıyla Van Gölü sahillerinin betonlaştırılmasına karşı çıkarken, STK’ler de hukuki yollarla sahile rant amaçlı tesislerin yapılmasına engel olmaya çalışıyor.

VAN BAROSU HAREKETE GEÇTİ

 Van Barosu da 7 Ekim 2021 tarihinde Van 1. İdare Mahkemesi’ne başvurarak Kaymakamlık plajında yapılan kafe işletmesi için yürütmenin durdurulmasını talep etti.

AKP’li Edremit Belediyesi de Van Barosu’nun yürütmenin durdurulması talebine ilişkin Van 1. İdare Mahkemesi’ne yazılı savunma sundu. Söz konusu tesislerin yapılması yönünde vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda çalışmalara başladıklarını iddia eden Edremit Belediyesi; “Vatandaşın soluklanabileceği, ihtiyacını giderebileceği herhangi bir sosyal tesis bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızdan bu konuda yoğun talepler oldu. Biz de bu talepler üzerine WC, bisiklet yolu, cafe ve büfe yapılması için harekete geçtik” ifadelerine yer verdi.

‘KAMU YARARI İÇİN’

Söz konusu parselin batısında bulunan ve Kaymakamlık Plajı olarak bilinen yerde daha önce yapılan iskelenin güvenlik açısından risk taşıdığını iddia eden belediye yetkilileri; “Ayrıca yaz aylarında buraya yüzmek için gelenlerden iskeleden atlamaları sonucu yaralanmalar ve ölümler gerçekleşmektedir. Tarafımıza bu yönde sürekli şikayetler gelmektedir. Yapmak istediğimiz çalışmalarda kamu yararını gözetiyoruz” dedi.