GÖRÜNTÜLÜ

AKP’li belediyenin içerisinde Q, W ve X olmayan Kürtçe açılımı

AKP’li Urfa Büyükşehir Belediyesi, Urfa’nın ilçelerine bağlı köylere eski isimlerini vermek adına sözde yapmış olduğu Kürtçe açılımda, köy isimlerinde yer alan Q, W ve X yer vermeyerek Kürtçeye karşı olan tutumunu da gözler önüne serdi.

AKP/Saray rejimi tarafından Kürt ve Kürt dili karşıtlığı üzerinden yürütülen politikalar kendisini her alanda göstermeye devam ediyor. Urfa’da AKP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından Urfa’nın ilçelerine bağlı köylere DBP’li belediye meclis üyelerinin yoğun baskısı üzerine sonradan verilen Türkçe isimlerinin yanına eski Kürtçe isimlerinin de konulması talebi, Kürtçesiz hayata geçirildi. AKP’li belediyenin Kürt düşmanlığı üzerinden Kürt ve Kürt diline karşı tahammülsüzlüğü de ortaya koydu.

KÜRTÇESİZ KÜRTÇE AÇILIMI

AKP’li Urfa Büyükşehir Belediyesi ilçelere bağlı köylerde bulunan Türkçe tabelaların yanına sözde meclise gelen öneriyi kabul ettiğini göstermek adına koydurduğu tabelalarda Kürtçe harfler yerine Türkçe harfler yerleştirdi. AKP’li belediye tarafından yaptırılan ve köylerdeki Türkçe tabelaların yanına konulan sözde Kürtçe tabelalarda köylerin halk arasında bilinen orijinal isimleriyle içerisinde yer alan Q, W ve X harflerine yer verilmedi.

Q, W, X KÜRTÇE HARFLER GÖRÜLMEDİ

AKP’li belediye Xox olan köy ismini “Hoh”, Ereh olan köy ismini “Arah” Qelxan olan köy ismini “Kalkan”, Qeremezra olan köy ismini “Keremezre”, Xervanek olan köy ismini “Kervanek” gibi sayısız örnekte görüleceği üzere Q, W ve X Kürtçe karakterleri görmeyerek kendi Kürtçesi ile her birinin özünde kendi anlamı olan isimlerin özünü değiştirdi. AKP’li belediyenin sözde Kürtçe açılımı Kürtçe alfabesi içerisinde yer alan harflerin değiştirilerek, Türkçe şeklinde görülmesi yerel halk tarafından da tepki ile karşılandı. Halk, AKP’li belediyenin Kürtçe açılım adı altında Kürtçeyi Türkçeleştirilmesini kabul etmeyerek, orijinal Kürtçe isimlerin içerisinde değişiklik yapılmadan köylere geri verilmesini istedi.

...