'AKP, OHAL uygulamalarını kalıcı kazanıma dönüştürmek istiyor'

Başbakan Yıldırım'ın başkanlık ile ilgili açıklamalarını değerlendiren HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, "AKP OHAL uygulamalarını kalıcı bir kazanıma dönüştürmek istiyor" dedi.

HDP Sözcüsü ve Milletvekili Ayhan Bilgen, Başbakan Binali Yıldırım'ın gündeme getirdiği "Başkanlık yasa tasarısı Meclis'e gelecek" açıklamasına, "AKP OHAL uygulamalarını kalıcı bir kazanıma dönüştürmek istiyor" yanıtını verdi.

ANF'nin sorularını yanıtlayan Bilgen, "Her fırsatta, ülkenin tek sorunu başkanlığı hayata geçirmek gibi hareket ediliyor. Ve darbe sonrasının toplumsal psikolojisinden de faydalanarak OHAL uygulamaları, kalıcı bir kazanıma dönüştürülmek isteniyor" dedi.

'TOPLUMSAL TALEBİ DEĞİL, ERDOĞAN'IN HESAPLARINI YANSITIYOR'

Mevcut siyasi ortamda demokratik bir anayasa yapmanın mümkün olmadığının altını çizen Bilgen, "Özellikle mevcut Anayasa'daki hakların bile uygulamaya yansıtılmadığı bir dönemde demokratik bir anayasa yapmanın imkansızlığını bile bile sergilenen bu tutum, toplumsal talebi değil, Erdoğan'ın hesaplarını yansıtıyor" diye konuştu.

Dışişleri  Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki konuşmasını hatırlatan Bilgen, "Çavuşoğlu'nun iddia ettiği gibi başkanlık arayışı, daha işlevsel bir güçler ayrılığı için değil, aksine yürütme tekelinin otoriter tek adam rejimine evrilmesi için sürdürülmektedir" dedi.

Demokratik bir anayasanın şeffaf ve katılımcı bir yöntemle hazırlanması gerektiğinin altını çizen HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, şunları söyledi: "Siyasi ortam demokratik kılınmadan ve özgür bir tartışma ortamı yaratılmadan demokratik bir anayasa yapmak mümkün değildir. Elbette yeni bir anayasaya ihtiyaç var ancak siyasi partilerin de buna uygun koşulları oluşturmak gibi bir sorumluluğu var. Parlamento içindeki partiler, seçimle korkulup başkanlığı kotarma hesabı yapılmak isteniyor."