Milton Kasırgası: Florida’da en az 11 ölü

ABD’nin Florida eyaletinde Milton Kasırgasının en az 11 kişinin ölümüne yol açtığı ve beklenenden daha az şiddetli bir felaket olmasına rağmen milyonlarca evin elektriksiz kaldığı bildirildi.

ABD'nin güneydoğu eyaletinin valisi Ron DeSantis yaptığı açıklamada “Fırtına kayda değerdi ama neyse ki en kötü senaryo gerçekleşmedi” dedi.

Yerel yetkililere göre ölü sayısı en az 11'e yükseldi: St Lucia County'de beş, Volusia County'de üç, St Petersburg şehrinde iki ve Tampa'da bir kişi hayatını kaybetti. 

İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas basına yaptığı açıklamada kurbanların meydana gelen hortumlar nedeniyle yaşandığını bildirdi. 

Milton, çarşamba akşamı karaya çıktıktan sonra Florida'yı batıdan doğuya doğru süpürdü. Yaklaşık iki hafta önce güçlü Helene kasırgası bölgeyi zaten ağır etkilemişti. 

DeSantis, kasırganın “karaya ulaşmadan önce zayıfladığını ve güneydoğuda birkaç eyaleti vuran Helene kasırgasında gözlemlendiği kadar büyük olmadığını” açıkladı. 

Valiye göre Florida genelinde 3,1 milyondan fazla ev elektriksiz kaldı.

ABD Kasırga Merkezi'ne (NHC) göre, kasırga yarımadayı terk etmiş olmasına rağmen, orta ve doğu Florida üzerinde güçlü rüzgarlar ve “şiddetli yağmur” üretmeye devam ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden çarşamba akşamı yaptığı açıklamada Milton'ın “yüzyılı aşkın bir süredir Florida'yı vuran en yıkıcı kasırgalardan biri” olacağı uyarısında bulunmuştu. 

Bu kasırga, Helene Kasırgası'nın aynı bölgeden geçerek 15’i Florida’da olmak üzere ABD'nin güneydoğusunda en az 237 kişinin ölümüne yol açmasından iki hafta sonra meydana geldi.