Milton kasırgası Florida’da karaya ulaştı, evler yıkıldı, elektrikler kesildi

ABD Kasırga Merkezi (NHC), Milton Kasırgasının ABD'nin güneydoğusundaki Florida'da karaya ulaştığını duyurdu.

ABD medyasında yer alan haberlere göre kasırga, Florida'nın merkezindeki yoğun nüfuslu bir bölgeyi vurmaya başladı, ağaçları devirdi ve elektrik kesintilerine neden oldu. 

New York Times'ın aktardığına göre, acil durum yönetimi direktörü Kevin Guthrie, çoğu huzurevlerindeki mobil evler olmak üzere yaklaşık 125 evin daha şimdiden yıkıldığını bildirdi. 

NHC, kasırga için “Son derece tehlikeli” dedi. Kasırganın, ‘Sarasota County'deki Siesta Key yakınlarında’ karaya ulaştığı ifade edildi.

ABD'nin güneydoğu eyaletinin valisi Ron DeSantis, basın toplantısında, bölge sakinlerinin kaçması için artık çok geç olduğunu ve kasırganın geçişi sırasında bir yere sığınmak zorunda kalacaklarını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'a göre Milton, ülkenin bu tür hava olaylarına alışık olmasına rağmen Florida'yı “yüzyıldır” vuran “en kötü fırtına” olabilir.

Bilim insanlarına göre iklim değişikliği, denizlerin ve okyanusların sularını ısıtarak fırtınaların hızla şiddetlenmesini ve daha güçlü kasırga riskinin artmasını daha olası hale getiriyor.

NHC, Milton'ın 4,5 metreye varan kıyı taşkınları ve “yıkıcı ve potansiyel olarak ölümcül kentsel ani sel riski” getiren şiddetli yağışlar getirebileceği konusunda uyarıyor.