Meksikalı belediye başkanı vahşice katledildi

Meksika’da büyük bir kentin belediye başkanı göreve geldikten altı gün sonra katledildi ve başı kesildi.

Meksika'nın güneyindeki Guerrero eyaletinin başkenti Chilpancingo'nun belediye başkanı Alejandro Arcos Catalan'ın göreve geldikten altı gün sonra öldürüldü.

Yerel medyaya göre 43 yaşındaki belediye başkanının başı kesildi ve kafası bir arabanın tavanına bırakıldı. 

İktidardaki solcu Ulusal Yenilenme Hareketi (Morena) üyesi Guerrero Eyalet Valisi Evelyn Salgado X'te yaptığı açıklamada “Chilpancingo belediye meclisi başkanı Alejandro Arcos Catalan'ın öldürülmesini şiddetle kınıyorum” dedi. 

Eyalet Başsavcılığı yaptığı basın açıklamasında, çoğu suçun cezasız kaldığı Meksika’da  “adalete erişim ve cezasızlığa karşı” kararlı olduklarını bildirdi. 

Muhalefetteki PRI'nin başkanı Alejandro Moreno, belediye başkanının “aynı belediyenin sekreteri Francisco Tapia'dan sadece üç gün sonra” öldürüldüğüne dikkat çekerek, “Bir haftadan daha kısa bir süredir görevdeydiler” dedi. 

Alejandro Arcos Catalán 2 Haziran seçimlerinde PRI-PRD-PAN muhalefet ittifakının adayı olarak yaklaşık 290 bin nüfuslu Chilpancingo belediye başkanlığını kazandı.

2 Haziran seçimlerine kadarki süreçte onlarca aday suikasta uğradı. DataCivica isimli STK’ya göre seçimlerden önce 34 aday öldürüldü. 

Mexico City ile Acapulco sahilleri arasındaki otoyol üzerinde bulunan Chilpancingo, Guerrero eyaletinin geri kalanı gibi, uyuşturucu kaçakçılığın kontrolü için savaşan yerel mafyalar arasındaki rekabete sahne oluyor.

Insight Crime düşünce kuruluşu, “organize suçun parçalanması, çeşitli suç ekonomilerinin varlığı, suç yönetimi ve yolsuzluk” eyaletteki şiddeti açıklıyor.

Suikast, salı günü ulusal güvenlik planını sunacak olan Başkan Claudia Sheinbaum'un göreve başlamasından beş gün sonra meydana geldi.