Hindistan ve Bangladeş’te sel ve toprak kaymaları: En az 20 ölü

Hindistan ve Bangladeş'te cuma gününden bu yana Himalayalar'dan akan suların neden olduğu sel ve toprak kaymaları nedeniyle en az 20 kişinin öldüğü bildirildi.

Hindistan'ın kuzeydoğusunda yer alan Meghalaya eyaletinde, yerel başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, “sürekli yağışlar ve toprak kaymalarının neden olduğu sellerin” cuma gününden bu yana 15 kişinin ölümüne ve yıkıma neden olduğu belirtildi. 

Doğal afet yönetiminden sorumlu bakanlığa göre, çoğunlukla düşük rakımlı bir ülke olan komşu Bangladeş'te özellikle aşırı yağışlar suların yükselmesine ve cumartesi gününden bu yana 5 kişinin ölmesine neden oldu.  

Aynı kaynağa göre en az 20 bin kişi sel nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bakanlık yetkilileri sel sularının çekilmeye başladığın belirtti. 

Eylül ayı sonunda Hindistan'ın kuzeyindeki Nepal'de şiddetli yağışların yol açtığı büyük sel ve toprak kaymaları meydana gelmiş, en az 225 kişi hayatını kaybetmişti. Bu yağışlar sonucunda Hindistan ve Bangladeş'ten geçen nehirlerin de zaten yüksek olan seviyesi daha da yükselmişti. 

Güney Asya'da yaz muson mevsiminde ölümcül sel ve toprak kaymalarına sıkça rastlanıyor. Uzmanlar iklim değişikliğinin bunların sıklığını ve yoğunluğunu arttırdığı konusunda uyarıyor.