Sağlık çalıştayında tahliye edilen tutsaklar dinlendi

HDK Sağlık Meclisi ve Uluslararası Sağlık Delegasyonu’nun düzenlediği “Uluslararası Cezaevleri Sağlık Çalıştayı”nın ikinci gününde tahliye edilen tutsaklar dinlendi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Sağlık Meclisi’nin organize ettiği çalıştay ikinci gününde devam etti.

İmralı başta olmak üzere cezaevlerindeki siyasi tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Uluslararası Sağlık Delegasyonu’ndan gelen heyet ile birlikte düzenlenen “Uluslararası Cezaevleri Sağlık Çalıştayı”nın ikinci günü Beyoğlu'nda bulunan HDK Genel Merkez binasında gerçekleştirildi. 

Cezaevlerinden tahliye olan eski tutsaklarla görüşmeler yapılarak, deneyimleri ve maruz kaldıkları ihlaller dinlendi. 

Buluşmada 30 yıl cezaevinde tutulanların durumlarına dikkat çekildi. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar uzun süre cezaevinde kalan başka politik hareketlerin üyelerinin olmadığına vurgu yapıldı. 

Tahliye olan tutsaklar, Kürt oldukları için tutuklandıklarını ifade ederken,  bu durumun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecritten bağımsız  olmadığını da belirtti. 

Eski tutsaklar İmralı tecridinin ise tüm ülkeye yansıdığınıa dikkat çekerken, cezaevlerinin işkencehaneye döndüğünü belirtti. Tutsaklar, “Orada bir yaşam mücadelesi vermek bir devrimci için önemli bir şey” dedi. 

Cezaevi idaresinin tutsakların her hareketini gözlem altında tuttuğu, sağlık hakkının ihlal edildiği, kadın tutsak olmanın ekstra bir direniş gerektirdiği vurgulandı. 

Eski tutsaklar şu bilgileri verdi: “Tutsaklara teşhis konulmuyor belki birçok arkadaşımızın hastalığı teşhis edilmediği için hastalığı ilerliyor. Hastalık ilerledikten sonra da tedavi de çok etkili olmuyor. En zorlandığımız konulardan biri de buydu. Sağlık hakkı herkes için eşit uygulanması gerekirken hapishanede politik mücadelenize göre muamele görüyorsunuz. Buna karşı devrimci duygularınız sizi ayakta tutuyor.”