Alman hükümetinden Maxmûr sorularına skandal yanıtlar

Temmuz ayından bu yana Maxmûr Mülteci Kampı’nda devam eden ambargo için Alman hükümeti “öyle bir şey yok” ve 2015’ten bu yana kesilen UNCHR yardımları için ise “yardım sürüyor” iddiasında bulundu.

17 Temmuz 2019 günü Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde MİT’in bölgedeki sorumlularından Osman Köze vurularak öldürülmesi ardından KDP, bu olayı bahane ederek Maxmûr Mülteci Kampına ambargo uygulama başladı. Bu süre zarfında ağır hastalar, hamile kadınlar, öğrenciler ile çevre yerleşim merkezinde çalışanlar dahil hiç kimsenin kamptan çıkmasına izin verilmiyor.

Alman Federal Meclisi’nde grubu bulunan Sol Parti Maxmûr’daki geçtiğimiz Şubat ayının sonlarında bu dramı meclisin gündemine taşıyarak, Merkel’in başbakanlığındaki hükümetin yanıtlaması talebiyle bir dizi soru yöneltmişti. Parlameterler Zaklin Nastic, Michel Brandt, Heike Hänsel, Andrej Hunko, Ulla Jelpke, Dr. Alexander S. Neu, Eva-Maria Schreiber, Dr. Kirsten Tackmann’ın öncülüğünde hazırlanan soru önerisini hükümet adına Dışişleri Bakanı müsteşarı Andreas Michaelis yanıt verdi.

Soruların büyük kısmına “Hükümetimizin elinde bu konuda bilgi ve belge yoktur” veya “devlet sırrı” denilerek yanıt verilmezken, 9 aydan bu yana Maxmur’a yönelik devam eden ambargoya ilişkin ise skandal nitelikte yanıtlar verildi.

Alman Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR)’nin bilgilerine dayanarak Maxmur halkının sağlık sorunlarını gidermek veya okul/üniversite eğitimi için Hewlêr’e gidip geldiğini iddia etti. Ayrıca kamp sakinlerinin de Ninova ilçesi, Kerkük ile Süleymaniye’ye sorunsuzca seyahat edebildiği öne sürüldü.

MAXMÛR HALKINDAN YALANLAMA

UNCHR’nin Alman hükümetine verdiği bilgilerin aksine yüzlerce kronik hasta kamptan çıkamadığı için acil sağlık ihtiyaçlarını gideremiyor. ANF’nin araştırmasına göre Fatma Haci Hiseyn, Ezime Ehemed Lewind, Fatma Soro Qutas, Newroz Ehmed Salih isimli hamile kadınlar ambargo yüzünden düşük yaptı. Ayrıca Amed Saleh, Newroz Derweş, Sanya Niyazi, Dilşad Simal, Beritan Tok, Mizgin Kazim, Mihemed Ebdulah, Heyat Telif, Hevidar Sediq ve Heyat Reşid öğrenciler de KDP asayişinin engeli yüzünden Hewlêr üniversitesindeki eğitimlerini tamamlayamıyor.

UNCHR’nin kamp halkına yardımı neden kestiği sorusuna da Alman Dışişleri Bakanlığı, yine UNCHR’yi kaynak göstererek söz konusu yardımın sürdüğünü iddia etti. Fakat UNCHR’nin Maxmur’a yardım ettiğini gösteren belgeler bu bilginin de doğru olmadığını gösteriyor. BM’nin mülteci yardım kuruluşun en son 13 Ağustos 2015’te kamp sakinlerine yardım ettiği ortaya çıktı.