Amûdê Sineması’nda katledilen çocuklar anıldı

Amûdê Sineması’nda yaşamını yitiren çocuklar katliamın 61’inci yıldönümünde onlarca Amûdêli ve bölgedeki kurumların katılımıyla düzenlenen etkinlikte anıldı.

Amûdê Sineması 13 Kasım 1960’ta bilinçli olarak yakıldı, bu süreçte sinemada çoğunluğu Kürt olan yaklaşık 300 çocuk vardı. Bu yangında 283 çocuk yaşamını yitirdi.

Cizre Bölgesi Aydınları, Suriye Kürt Yazarlar Birliği ve Rojavayê Kurdistan Aydınlar Dayanışması (HRRK), Amûdê Sineması’nın 61’inci yıl dönümünde katledilenlerin anısına Şehitler Bahçesi’nde dün mumlar yaktı.

Aynı kapsamda bugün de Amûdê’deki Şehitler Bahçesi’nde anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Amûdêliler, Cizre Bölgesi Kültür Sanat Komitesi, Amûdê İlçe Meclisi’nin yanı sıra çok sayıda aydın, yazar, şair de katıldı.

Bahçede Mihemedê Edûlê’nin tabloları sergilendi, Koma Serdem’in Ey Reqîp marşını çalmasıyla şehitleri anıldı. Ardından Sîlva Şêxmûs Şilêr Çocuk Komitesi adına bir açıklama yaptı.

Halkın hala Amûdê Sineması katliamının acısını çektiğini belirten Cizre Bölgesi Kültür Komitesi Eş Başkanı İlyas Sîdo merasimde Özerk Yönetim adına yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bu sıradan bir olay, soykırım ve işgal planı değildi, düşman Kürt neslini soykırımdan geçirmek amacıyla Amûdê çocuklarını hedef aldı. Çünkü Amûdê direnişi ve ulusalcılığıyla tanınıyor ve Kürdistan’ın bütün parçalarına sürekli destek oldu.”

Yangından sağ kurtulan şu an 73 yaşına gelmiş Amûdê sakini Emîn Ebdulselam, bu olayın bilinçli olarak yeni nesil Kürt çocuklarını soykırımdan geçirmek amacıyla geçekleştiğini, bu katliam yaşanmasaydı Amûdê ilçesinde 280 ailenin artacağını dile getirdi.

Anmanın sonunda Amûdê Kültür Sanat Merkezi Tiyatro Grubu tiyatro gösterisi yaptı. Ardından şair Ferhat Merdê şiirleri ve sanatçı Elî Mensûr ise şarkılarıyla katliamda yaşamını yitirenleri andı.