GÖRÜNTÜLÜ

Axta: Federal sistem Suriye’nin özgür geleceğini belirler

Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi Başkan Yardımcısı Kamil Axta, Suriye’de devam eden krize ne dış güçler, ne de kendisini Suriye muhalefeti olarak adlandıran hiç kimsenin gerçekçi bir çözüm ortaya koyamadığını söyledi.

“Nihai ve tek çözüm demokratik federal sistemdir” diyen Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi Başkan Yardımcısı Kamil Axta demokratik federal sistem projesini sunanların Kuzey Suriye halkları olduğuna dikkat çekti.

Rimelan’da yapılan platforma katılanlardan biri olduğunu, çalıştayda Suriye muhalefeti ile Suriye halklarından, aydın, yazar vb. birçok kişinin hazır bulunduğunu söyleyen Axta, “Federal sistem Suriye sorunun en gerçekçi çözüm yöntemidir” dedi.

Demokratik federal sistem projesi yeni olmasına rağmen, halklar tarafından en gerçekçi çözüm olduğuna inanılmasından dolayı desteğin büyüdüğüne işaret eden Axta, ANF’ye yaptığı değerlendirmede, “Platformda Suriye halkları ve bileşenlerin hazır bulunması federalizmin herkes tarafından meşru görüldüğü anlamına geliyor” diye konuştu.

‘SURİYE KAOSU KAYNAĞINI TEKÇİ SİSTEMDEN ALIYOR’

Demokratik federalizm sistemi demokratik özerklik yönetiminin başarılı tecrübesine dayandığını, demokratik federalizm daha geniş bir çerçeveyi içine aldığının bilgisini de veren Axta şunları söyledi: “Kuzey Suriye’de yaşayan tüm halklar, dinler ve cinsler bu sistem içinde kendi demokratik haklarını en üst düzeyde temsil ediyor.”

Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi Başkan Yardımcısı Kamil Axta, federal sistem projesinin başarısı için tüm imkanları hizmete koyacaklarını da sözlerine ekledi. Çeçen halkından olan Axta, “Rimelan’daki çalıştaya katılan halklar ve kültürler, desteklerini sundu. Bu da federalizmin meşruiyetini doğurdu ve Suriye sorununun çözümünün tek yolu olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Biz Suriye halklarının bileşenleri dışında kendisini dışa dayandıran bazı güçler kendilerini muhalif güçlerden adlandırıyor.

Kendisini Suriye muhalefeti olarak adlandıran bu güçlerin amacı Suriye halklarına demokrasi özgürlük getirmek değildir. Onlar daha çok Beşar Esad’ı devirip mezhepçi bir zihniyet ile kendi iktidarlarını onun yerine koymaktır. Bu güçlerin elinde başka bir seçenek ve yolda yoktur. Son 5 yıllık savaşta net olarak şu açığa çıktı ki, bu güçlerin esas amacı kendi çıkarlarını garantiye almaktır. Bu savaşın sebeplerinden birisi eğer Esat rejiminin mezhepçi ve tekçi zihniyeti ise savaşın bu kadar derinleşmesi ve çözümün gelişmemesinin esas sorumluluğu kendisini dışa dayanan bu muhalif güçlerin iktidar amaçlarındaki yaklaşımlarıdır.

Açıkça şunu belirtelim ki, bu güçlerin Suriye’nin geleceğini, Suriye halklarının ortak yaşama gibi bir dertleri olmadı, olmayacak da. Bu güçler ile aramızdaki fark şudur, biz demokratik bir şekilde tüm halkların ortak yaşamanı istiyoruz, onlar ise iktidarları için her halkı ve kültürü kurban ediyorlar. Geçmiş tecrübelerimiz kalıcı bir barış ve huzur içinde birlikte yaşamanın tek yolu her halk, kültür, inanç ve cinsiyetin demokratik bir şekilde federal sistem içinde hakkına kavuşması ile mümkündür.”

‘SURİYE’Yİ MEZHEP ÜZERİNDEN PARÇALAMAK İSTİYORLAR’

Demokratik federal sistem ilanı yaptıkları zaman Suriye kaosundan nemalanan birçok çevrenin art niyetli olarak bu sistemi Suriye’nin parçalanmışlığı anlamlandırdığını anımsatan Atak şöyle devam etti: “Oysa demokratik özerklik yönetim deneyimimizi yaşayan halkların desteği giderek büyüdü ve işgalden kurtulan alanlarda desteklerini sunarak demokratik bir yönetim ve ortak yaşamak için irade beyanında bulundu.”

Devrimin ilk başlarından itibaren halkların kardeşliği üzerine yürüttükleri mücadeleyi toplumsal sözleşme ile bir hukuka kavuşturduklarını ve halkların kardeşliği üzerine sistemin kurulduğuna işaret eden Axta, “Toplumsal sözleşme ile herkesin amaçlarına ulaşmasını esas aldık. Toplumsal sözleşme içinde halklar özgürlüklerine kavuşuyor. Kürt, Arap, Çeçen, Türkmen ve Asuri-Süryani hiçbir halkın arasında ayrım yoktur. Geçen süre içinde halkların ortak yaşam istemi karşısında dışarda kalan birçok çevre federal sistem içinde yer almak istiyorlar. Umut ediyoruz ki, federal sistemi bilenler kendi demokratik haklarını korumak bu sistemi inşa etsinler” dedi.

‘ÇEÇEN HALKI OLARAK SİSTEM İÇİNDE HER ALANDA TEMSİLİ SAĞLIYORUZ’

Biz Çeçen halkı olarak ister demokratik yönetim içinde olsun, isterse YPG, asayiş gibi öz savunma ve kurumsal çalışmalar içindeki yerimizi almış bulunuyoruz diyen Axta, “Eğitim dahil, siyasi ve kültür halklarımız bu sistemle garanti altına alınmış oluyor. Bu tüm Suriye halklarının ihtiyaç duyduğu bir sistemdir. Bu sistemi şeklen değil ihtiyaç olarak gördüğümüz için demokratik federal sistemin tüm Suriye halkları içinde yayılmasını istiyoruz. Bu projesin başaralı bir sistem olduğunu gören birçok çevrenin sistem içinde yer almak istemesi son derece sevindiricidir. Halkların bu istemi doğru yolda olduğumuz gösteriyor.

Toplumsal yaşam içinde halkların birlikte özgür yaşayabileceği demokratik özerklik tecrübelerimizle net bir şekilde açığa çıktı. Çünkü Rojava toplumu ya da Kuzey Suriye coğrafyasında birçok halk iç içe ve ortak yaşadığı renkli bir kültür ve yaşam mozaiğidir. Bunu birbirinden ayırmaz ve yaşatamazsınız. Onun için zaten El Nusra, Ehrar Şam ve DAİŞ gibi çeteler Rojava halklarına saldırıp bu ortaklığı bozmak ve halkları farklı birbirine düşürmek isteyip amaçlarına ulaşamadıysa bu gerçeklikten hareketledir. Dışsal saldırılar karşısında Rojava halkları demokratik özerk yaşam etrafında kenetlenerek birliğini daha çok güçlendirdi. Rojava halkları el ele vererek ortak mücadele ile tüm dış saldırı ve parçalamaları önlenmiş oldu.

YPG, YPJ’nin mücadelesi ve demokratik yönetim sistemimizin siyaseti çetelerin amacına uluşmasını engelledi. Halk bundan doyalı YPG ve demokratik özerk yönetimimizi sevdi ve sahiplendi. Şunu herkes biliyor ki, halklar ortak çalışmamış olsaydı, şimdiki kazanımlarımız olmayacak ve çözüm gücü olarak ortada olmamış olacaktık. Barış, kardeşlik ve özgürlüklerimizi sağlayan demokratik özerk yönetimin zihniyet ve mücadelesini veren herkese bir kez daha teşekkürler eder, minnetlerimizi sunuyoruz. Başarılı tecrübelerimizden dolayı geçmişte yönetim içinde yer almak istemeyenler şimdi gelip içinde yar alarak temsiliyetini sağlamak istiyor. Bu gelişmişlik düzeyimizi gösteriyor. Bu proje tüm dünyaya örnek olabilecek demokratik bir sistemdir” dedi.

‘SURİYE HALKLARIN GELECEĞİNİ FEDERAL SİSTEM BELİRLER’

Suriye’nin tümünde halkların ortak ve birlikte yaşandığı tek yerin Rojava ve demokratik özerk yönetim alanları olduğuna dikkat çeken Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi Başkan Yardımcısı Kamil Axta “Halkların ortak ve birlikte yaşamanı hazmedemeyen güçler bu güzel resmi karalamak istiyorlar” dedi.

Kendisine Suriye muhalefeti olarak adlandıran güçlerin sadece iktidar mücadelesi ve kendi iktidarlarını korumak derdinde olduğunu vurgulayan Axta şunları ifade etti: “Sistemimizi karalamaya çalışan çevrelerin halk, demokrasi gibi dertleri de, projeleri de yoktur. Her biri dünyanın farklı bir ülkesindeki otel odalarında oturmuş kesimleri bir yana bırakırsak geriye sadece Suriye halklarının geleceğini belirleyen demokratik federal sistem kalıyor. Zihniyet yapısı ve denenmiş bir sistem olan Demokratik federal sistem ancak tüm Suriye halklarının ortak geleceğini sağlayabilir, sorunlara çözüm olabilir.

Halkların barış ve ortak bir yaşam içinde olmasını hazmedemeyen güçler her türlü düşmanlığı sergiliyor. Demokratik özerk yönetimin içinde herkes yerini alıyor. Sistemimize yönelik gerçeği yansıtmayan sözleri asla kabul etmiyoruz. Demokrasi ve özgür yaşamın kanıtı Rimelan’daki toplantısıdır. TV’lerin görüntülerinde herkes yerini aldı.

‘BU FİKRİN SAHİBİ ÖCALAN’A TEŞEKKÜRLER’

Bu düşünce, fikrin ve felsefenin sahibi Sayın Abdullah Öcalan’ın teşekkür ediyorum. Bu sistem sayesinde şimdi halklar ortak ve demokratik bir sistem içinde yaşıyor. Bu coğrafya içinde yaşamamızı sağlayan ve bunun için bedel ödeyen şehitlerimize minnet borcumuz vardır. Halkların birlikte ve özgür bir yaşamanı sağlamak için büyük emek ve bedel ödeyen Sayın Öcalan’ın kısa bir zaman içinde özgürlüğüne kavuşmasını temenni ediyoruz.”

...