Başûr'da açlık grevleri yayılıyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevleri Başur'da da yayılarak devam ediyor.

HEWLÊR

Hewlêr'de açlık grevinin 101. gününde olan HDP Üyesi Nasır Yağız, ciddi sağlık sorunları yaşamasına rağmen eylemini sürdürüyor.

Yağız, tek başına ayağa kalkmakta zorlanıyor; kalp ritim bozukluğu da artarak hayati sorun yaratmaya başlıyor.

Yağız, sağlık sorunlarının eylemini etkileyemeyeceğine dikkat çekerek, "Ne olursa olsun zafer bizim olacak. İnanç ve umutlar büyük olursa, irademiz güçlü olursa, hep beraber bu tecridi kıracağız" mesajını verdi.

Yağız, 26 Şubat’ta sağlık durumu kötüleştiği için Par Hastanesine kaldırılmıştı. Doktorların muayenesinden sonra Yağız, tedaviyi reddederek eylemine devam etmişti.

SÜLEYMANİYE

Kısa süre sonra Leyla Güven'in tecridin kırılması için başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevine Başûrê Kurdistan’ın Süleymaniye kentinden destek geldi. Mezopotamya Emekçiler Derneği'nde başlayan süresiz-dönüşümlü grevi 78. gününe girdi. Eylem, 40. grubun devralmasıyla sürüyor. Her biri Kürdistan'ın ayrı parçalarından eyleme katılan eylemciler, eylem ve direnişleriyle tecridi kıracaklarını belirttiler.

MAXMUR

Direniş Kalesi olarak bilinen Maxmur (Şehid Rustem Cudi) Mülteci Kampı'nda yaşayan halk da tecride sessiz kalmadı, açlık grevini başlatarak direnişe geçti. Eylem, 75. gününde 26. grubun devralmasıyla kararlılıkla devam ediyor.

Açlık grevi direnişinin 34. gününde İştar Meclisi Koordinasyonu Üyesi Fadile Tok, eylemini süresiz-dönüşümsüz olarak sürdürmeye başladı. Tok’un eylemi 41. gününde.

açlık grevi eylemine halkın yoğun ziyaretleri devam ederken, çeşitli etkinliklerle eylemcilere destek veriliyor. Yine tecridi analiz eden seminer ve konuşmalarla halk eylemcileri yalnız bırakmıyor. Direnişçiler arasında da bilgi ve kültürel yarışmalar düzenlenerek eyleme moral ve coşku kazandırılıyor. Süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Fadile Tok, sağlık anlamında şu ana kadar çok ciddi bir sorun yaşamamışsa da, tansiyon sorunu öne çıkıyor. Tok, moral ve gücünün yüksek olduğunu ve tecridi kırana kadar eylemini sürdüreceklerini belirtti.

BAŞUR'UN DİĞER KENTLERİNE DE YAYILDI

Açlık grevleri Başur'un diğer kentlerine de yayıldı. Bölgesel Yönetimin açlık grevlerinin resmi bir merkezde yapılmasının önünü almasından ötürü Kelar kentinde yaşayan Herêm Mehmûd adlı mühendis de 23 Şubat 2019’da tecridi protesto etmek amacıyla süresiz-dönüşümsüz açlık grevini evinde başlattı. Herêm Mehmûd’un açlık grevi direnişi 7. gününde kararlılıkla sürüyor.

Kelarlı Öğretmen Cuma Kerîm de 24 Şubat’ta aynı amaçla bir haftalık açlık grevi eylemini başlattı. Kerîm’in eylemi de 6 gününde.

Öğretmen Serdar Melîhe de, tecridi kırmak için başlatılan açlık grevi eylemlerine destek vermek amacıyla 25 Şubat’ta bir haftalık açlık grevini başlattı.