Başûrlular mevcut yönetimden kaçıyor

Dihok Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kamuran Berwarî, Başûrê Kurdistan’da çok planlı ve bilinçli bir göç dayatıldığını belirterek, halkın da 30 yıldır değişmeyen mevcut yönetimden kaçtığını söyledi.

Başûrê Kurdistanlı siyaset uzmanı Niyaz Hemid ile Dihok Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kamuran Berwarî, son olarak Polonya-Belarus sınırındaki göçmenlerden dolay gündeme gelen Başûrê Kurdistan’dan göçün nedenleriyle ilgili ANF’ye konuştu.

Siyaset uzmanı Niyaz Hemid, halkın KDP’nin baskıları nedeniyle ciddi zorluklar yaşadığını belirterek, şunları söyledi: “Bunlar mülteci değildir, isteyerek gitmemişler. Özgürlüğün olmamasından ve KDP teröründen ötürü gitmişler. Halk yaşamı için iyi bir şeyler olmadığını görüyor. Huzur ve güven ortamı yok. KDP terörü ve zindan var. özgürlük yok. KDP Kürdistan’ı boşaltmak için bu zemini uygun görmüş. Türk devleti vb. güçlerin özel savaşının planıdır. Bu yöntemle Başûrê Kurdistan’ı tamamen boşaltmak istiyorlar. Bu Türk devletinin planlarıdır” dedi.

SINIRDA TRAJEDİ YAŞANIYOR

Polonya-Belarus sınırında şu an bir trajedi yaşandığını, oradaki insanların durumlarının çok ciddi ve içler acısı olduğunu belirten Hemid, şöyle devam etti: “Avrupa’daki arkadaşlarımız ve KNK orada. Buradaki mültecilerin durumu çok çok kötü. Çok soğuk. Belarus polisleri mültecilere sert davranışlarda bulunuyor ve ‘gidin’ diyor. Demir tellerle sınırı çizmişler. Makas veriyorlar diyorlar telleri kesin. Mülteciler bizi yaksalar da geri dönmeyeceğiz, diyorlar. Böyle zorlamalarda bulunuyorlar. Polonya polisleri insanların geçmesi için yol vermiyor. Hava çok soğuk, su yok. Çocuklar, bebekler, yaşlılar ve kadınlar var. Heyva Sor yardım getirmiş ancak Polonya yol vermiyor.”

ÇOK PLANLI BİR GÖÇ

Dihok Üniversitesi’nden Dr. Kamuran Berwarî ise bu göçün diğer göçlerden daha planlı ve hesaplı olduğunu belirterek, Kürdistan’da huzur, özgürlük demokrasi, insan hakları ve eşitliğin olmayışının neden olduğu krize dikkat çekti. Göçün arkasında çok ağır siyasi ve güvenlik sorunları; tutuklama, işkence ve öldürmeye varan hak ihlallerinin, adaletsizliğin olduğunu belirten Berwarî, tüm göçlerin, bölgesel ve uluslararası güçler tarafından planlı ve bilinçli bir şekilde geliştirildiğini söyledi.

Başûrê Kurdistan’dan özellikle gençlerin, Kürt toplumun gücü olan gençlerin göç ettirildiğinin altını çizen Berwarî, “Başûrê Kurdistanlı gençler, Başûr’un durumu gün geçtikçe kötüye gittiği için kendilerine burada bir gelecek görmüyor. Başûrê Kurdistan halkı ufukta bir umut görmüyor. İnanıyorum ki bugün Kürdistan kapıları açılırsa ve halka ‘çıkın’ denilse hemen hemen hiç kimsenin kalmayacağını söyleyebilirim. Kürdistan’dan çıkmak iyi bir şey değil ama halk bu iktidarın böyle bir durum yarattığını görüyor ve artık ülkesinden kaçmak istiyor” diye konuştu.

YÖNETİM SORUNDUR

Dr. Berwarî, işsizlik, gelir dağılımı arasındaki uçurum vb konular başta olmak üzere yönetim sorunun da bu göçün başlıca neden olduğunu ifade ederek, “Başûrê Kurdistan’da 30 yıldır aynı yönetim ve yönetim zihniyeti var. Hükümdarlık tarzı 30 yılda değişmedi. Sorunlu bir iktidar var. Dünyanın hiçbir yerinde böylesi bir iktidar yok. Bireysel kararlar, emirler ve talimatlarla halkı yönetmeye çalışıyorlar” dedi.

KÜRTLERİN GÜNDEMİ ÖTELENDİ

Berwarî, şunları söyledi: “24 Nisan’dan 24 Ekim’e kadar gerillaya ve Başûrê Kurdistan halkına karşı başlatılan saldırılarda şimdiye kadar 325’in üzerinde kimyasal silah kullandı. Uluslararası ve bölgesel alanda kimyasal silah saldırısı gündemini sonuçsuz bırakmak için böyle bir gündem oluşturdular. Bugün aynı zamanda Öcalan’ın özgürlüğü ve PKK’nin ‘terör listesi’nden çıkartılması konuşuluyor. Bunun önünü almak için bölgesel ve bazı bağlı güçler, Kürdistan sınırı ve dışında kriz durumu çıkartarak Kürdistan, Avrupa ve Amerika halkını bunlarla oyalamak istiyor. Bu projenin başarıya ve dünyaya ulaşmaması için yapıyorlar. İngiltere ve Avrupa’da dünyanın birçok yerinde PKK’nin ‘terör listesi’nden çıkartılması için uluslararası sendikalar destekte bulunuyor. Yine aynı şekilde Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için yapılan girişimleri engellemek istiyorlar. Bu dönemde böyle bir gündem oluşturmaları bütün bu gelişmelerin önünü almak içindir.”