Dengbêj, devrimci ve özgürlük savaşçısıydı
Dengbêjî kültürünü sürdürmek ve Hozan Mizgîn, Hozan Sefkan, Hozan Serhat, Hozan Argeş, Delîla ve Viyan Peyman’ın izinden yürümek isteyen şehit İbrahim Sarı için sanat çalışmaları, yaşamının bir parçasıydı.
Dengbêjî kültürünü sürdürmek ve Hozan Mizgîn, Hozan Sefkan, Hozan Serhat, Hozan Argeş, Delîla ve Viyan Peyman’ın izinden yürümek isteyen şehit İbrahim Sarı için sanat çalışmaları, yaşamının bir parçasıydı.
Kurdistan'da özgürlük mücadelesinin her geçen gün büyüdüğü bu günlerde işgalci Türk devleti de halka yönelik baskı ve saldırılarını artırdı. Binlerce yıldır saldırı ve baskı altında olan Kurdistan halkı ise işgale karşı her zaman direniyor. Kurdistan dağlarında da özgürlük savaşçıları eylemleriyle düşmana ağır darbeler vuruyor. Bu savaşçılardan biri de Emre Atabay’dı (İbrahim Sarı).
Kurdistan’ın ağır saldırılar altında olduğu 1991 yılında Wan'ın Ebex (Çaldıran) ilçesinde doğan Emre Atabay, yurtsever ve değerlerine bağlı bir ailede yurtseverlik kültürüyle büyüdü. Henüz çocuk yaşta Kürt halkının yaşadığı acıları, zulmü gören Emre Atabay, Kürt halkına dayatılanları kabul etmedi. Bu nedenle genç yaşta arayışa girdi ve Kürt Özgürlük Hareketi'ni yakından tanıdı. Gençlik çalışmalarında yer alan Atabay, daha büyük bir çıkış yapmak istedi. Önünde tek bir yol vardı; o da Kurdistan dağlarıydı.
2009 yılında Kurdistan dağlarının yolunu tutan Atabay’ın önünde yeni bir yaşam vardı. Mücadelesine artık dağlarda devam edecekti. Kurdistan'ın dağlarını, ovalarını, vadilerini sesiyle, rengiyle süsleyecekti. İbrahim Sarı ismini PKK’nin büyük komutanlarından şehit Sarı İbrahim’den aldı. Her zaman şehitlerinden izinden yürümek isteyen gerilla İbrahim Sarı, sanat çalışmalarını yaşamının bir parçası olarak gördü. Dengbêjî kültürünü sürdürmek ve Hozan Mizgîn, Hozan Sefkan, Hozan Serhat, Hozan Argeş, Delîla ve Viyan Peyman’ın izinden yürümek istedi.
Gerilla saflarına katıldıktan sonra dağlarda aradığı yaşamı bulan İbrahim Sarı, kısa sürede gerilla hayatına uyum sağladı. Sesiyle, yüzündeki gülümsemeyle, coşkusu, ahlakıyla ve aynı zamanda pratik zekasıyla tüm arkadaşlarının dikkatini çeken İbrahim, daha çok Bakur’da alanında gerillacılık yaptı. Özellikle doğduğu Wan'da gerillacılık yapan İbrahim Sarı, aynı zamanda Colemêrg bölgesinde de başarılı pratikler yürüttü. Üzerine düşen rol ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirerek Kurdistan dağlarında özgür yaşamın tadını, kokusunu aldı.
8 YOLDAŞIYLA BİRLİKTE KAHRAMANCA DİRENDİ
Özgürlük aşığı İbrahim, Kurdistan dağlarını dolaştığı her anda birçok kahramanlık hikayesi dinledi. Şehit yoldaşlarının intikamını almak, onların hayallerini gerçekleştirmek için özgürlük yürüyüşünü kararlı bir şekilde sürdüren gerilla İbrahim, söylediği kilamlarla Kurdistan dağlarını süsledi. Sesi, ülkesinin tarihinden süzülüp gelen bir tılsım gibi dinleyenin yüreğine işledi. İbrahim’de somutlaşan gerçeklik, sanatın devrimle buluşma gerçekliğidir. Devrim ile sanatın, sanat ile gerilla arasındaki köprü gibidir.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi temelinde kendisini geliştiren şehit İbrahim, 2015 yılında işgalci Türk devletine ağır darbeler indirilen Beytüşşebap Devrimci Operasyona katılarak rolünü oynamak istedi. Düşmana karşı geliştirilen bu operasyonda 24 saat boyunca kahramanca savaşan İbrahim Sarı ve yoldaşları, Türk ordusuna büyük kayıplar verdirdi. Düşman artık hiçbir üssünde rahat olamayacaktı. Üç gün süren çatışmanın ardından İbrahim Sarı, 8 yoldaşıyla birlikte kahramanca direnerek şehitler kervanına katıldı.
Yaşamıyla, eylemleri, kilamlarıyla, yoldaşlarının gönlünde taht kuran şehit İbrahim Sarı, ülkesinin hozanı oldu. Önderi, ülkesi ve halkı için son nefesine kadar mücadele etti. Kürt halkı her zaman İbrahim Sarı gibi savaşçılarıyla gurur duyacaktır.