Derik'in ‘delisi’ Heval Bilind: Önderlik özgürleşecek!

Heval Bilind, Rojava’nın Derik kentinde çok meşhur…

Heval Bilind, Rojava’nın Derik kentinde çok meşhur… Dostları ve korumaya çalışanların yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK’ye sevgisinden dolayı ona zarar vermeye çalışanlar da var. Ama kendisini korumaya çalışıp "Geceleri dışarı çıkma Heval Bilind” diyenleri de dinlemiyor: "Bana bir şey olmaz. Bir canımız var, o da Önderliğe feda olsun!"

‘ÖNDERLİKSİZ BAYRAMLIĞI NE YAPAYIM’

Bir bayram günü karşılaşıyoruz kendisiyle.

Derik’te 3 kişilik bir ailenin misafiriyiz. Cuma balkondan eşine sesleniyor: "Ayten Ayten, Heval Bilind geliyor.” Ayten de "Davet et, gelsin bir çayımızı içsin” diyerek yanıtlıyor.

Heval Bilind eve gelir gelmez Ayten soruyor: “Yine mi aynı elbiseler Heval Bilind, neden bayramlıklarını giymedin?”

Heval Bilind ise tecridi hatırlatıyor ve bu şartlarda bir bayramlığın da önemi olmadığını söylüyor. Oturuyor sonra.

Şakalaşmaya başlıyor aileyle ve “Geçen bir yürüyüş oldu, valla bizim Derik’in bütün delileri toplanmıştık” diyor. 

ÇOCUKLUĞUNDAN BERİ ÖCALAN SEVGİSİYLE YAŞIYOR

“Derik'in delilerinden" diye tanınıyor Heval Bilind ama oldukça zeki. Çok güzel taklitler yapıyor ve şarkılar söylüyor. Çok yetenekli ve bir o kadar da sempatik…

Cuma ve Heval Bilind Derikli ve 34 yaşındalar. İlkokul ve ortaokulu birlikte aynı sıralarda tamamlamışlar. Cuma Heval Bilind’in çocuk yaştan beri Kürt Halk Önderi ve PKK’ye bağlı olduğunu söylüyor. Heval Bilind’e "Sen Önderliği nasıl tanıdın” diye soruyorum. O da “Önderlik Lübnan’a geldi, ben de onun yanına gittim” diyor. Cuma’ya bunun doğru mu yoksa hayal mi olduğunu soruyorum. "Doğru olma ihtimali çok yüksek Önderlik Lübnan’a geldiğinde bizim Rojava halkı onu görmek için oraya akın etti. Biz de gittik. O da halkla birlikte gelmiş olabilir. O zaman 9 yaşlarındaydık."

'BABAM ÖNDERLİĞE KURBAN OLSUN!'

Fakat Heval Bilind’in ailesinden hiç kimsenin yurtsever olmadığını, içlerinde bir tek Heval Bilind’in böyle olduğunu belirtiyor. Heval Bilind’ın babasının YNK’ye yakın olduğunu söylüyor. Heval Bilind hemen diyaloğa katılarak, “Babam Önderliğe kurban olsun” diyerek bir kahkaha patlatıyor. 

KDP'Lİ ÖĞRETMENE YANITI

Cuma çocukluk arkadaşı Heval Bilind’in hikayesini anlatmaya devam ediyor. Öcalan ve PKK'ye sevgisinden dolayı KDP’liler ve BAAS rejiminin adamları tarafından şiddete maruz kaldığını anlatıyor ve şunları söylüyor: “Biz daha ilkokuldayken KDP’li bir öğretmenimiz vardı. Bir gün Heval Bilind’i kaldırdı ve kulağını sıkıca büktü. Ona 'Barzani Başkanımızdır, Apo ayağımızın altındadır diyeceksin’ diye ısrar ediyordu. Ama heval Bilind hiçbir şey söylemedi. Kendini onun elinden kurtardı ve ‘Bijî Serok Apo’ diye bağırarak sınıftan kaçtı."

PKK'LİLERİN YERİNİ GÖSTERİYOR!

Yine rejim döneminde rejim adamlarından bir Kürdün Heval Bilind’i yakaladığını ve döverek arabayla “Apocular nerede, bana yerlerini göstereceksin” diye dolaştırdığını anlatıyor, Cuma: "Ama Heval Bilind, onu Cudi sınırına götürüyor. Adam, ‘Peki neredeler’ diye sorunca Cudi Dağı'nı göstererek, ‘Bak oradalar, sıkıysa git ve çık karşılarına' diyor."

‘ÖNDERLİK MUTLAKA ÖZGÜRLEŞECEK’

Heval Bilind Rojava Devrimi'nin başlangıç serhildanlarında da yerini almış. Bugün de her gün bir devrim kurumunu ziyaret ediyor. Gününü kurumlarda insanlarla sohbet ederek geçiriyor. Cuma anlatmaya devam ederken Heval Bilind birden hüzünleniyor ve “Arkadaşlar ‘geceleri dışarı çıkma Heval Bilind’ diyorlar. Bana bir şey olmaz” diye konuşuyor. Nedenini sorduğumda şunları ekliyor: "Beni kadın arkadaşlar kurtardı. Benzin döktüler üstüme, beni yakmaya çalıştılar Önderliği sevmeyenler… Kadın arkadaşlar tesadüfen oradan geçiyordu ve beni kurtardılar. Bundan dolayı diyorlar. Ama bana bir şey olmaz. Bir canımız var, o da Önderliğe feda olsun."

Sonra bir iç çekiyor ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la ilgili hayalini de anlatmadan geçmiyor: "Beni bir çuvala koyup suya atsalar, su beni İmralı’ya kadar götürse. Birden Önderlik çıksa karşıma ve yanındakine ‘Bu bizim Heval Bilind değil mi’ diye sorsa. Sonra bana sarılsa, sarılsa… ‘Hoş geldin Heval Bilind’ dese."

Heval Bilind, "Önderlik mutlaka özgürleşecek. Bana müsaade" deyip evden ayrılıyor.