Devlet, aileleri tehdit ediyor

Türk polisi, Van’da çocukları PKK’ye katılan aileleri tehdit ederek, çocuklarının getirilmelerini istiyor.

Van’da özellikle çocukları dağda olan ailelerin evlerine hemen hemen her gün baskın düzenleniyor. Aile fertleri hakaret, darp ve tehditlere maruz kalıyor.

Devlet tarafından tüm Van halkı baskı altında tutulmaya başlandı. Demokratik eylem ve etkinliklerin yasaklandığı Van ve ilçelerinde son dönemlerde HDP’li tüm belediyelere kayyum atanmasıyla birlikte, halkın can ve mal güvenliği de ortadan kalkmış durumda. Türk devlet güçleri, kırsal kesimler başta olmak üzere keyfi uygulamaları artırıyor. İnsanlara binlerce liralık para cezası veriliyor, hakaret ediliyor ve gözaltılar yapılıyor. Gözaltına alınanlar günlerce suçsuz şekilde nezarethanede tutuluyor, işkence ediliyor, ailelere haber bile verilmiyor.

Van’da çocukları HPG saflarında olan bir aile, ANF’ye şunları anlattı: “Özellikle son bir yıl içinde devletin baskısı artamaya başladı. Haftada iki veya üç defa gece gündüz demeden evimize baskın düzenliyorlar. Çocukların ve kadınların başına silah dayıyor, küfür ediyorlar. Bizlere, ‘çocuklarınız nerede, niye gidip getirmiyorsunuz, bu çocukları da büyütüp dağa mı göndereceksiniz?’ diyorlar. Bizleri korkutup sindirmek ve vazgeçirmek istiyorlar. Onların bu baskıları bizleri korkutmadığı gibi davamıza olan inancımızı da pekiştiriyor.”