Dünya Anadil Günü'nde Kürtçe talebi
21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında Kuzey Kürdistan ve Türkiye'nin birçok kentinde etkinlikler düzenlendi.
21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında Kuzey Kürdistan ve Türkiye'nin birçok kentinde etkinlikler düzenlendi.
Etkinliklerde, başta Kürtçe olmak üzere tüm dillerin eğitim dili olarak tanınması ve yasal güvenceye alınması gerektiği vurgulandı.
AMED: Sağlık emekçileri "Anadilsiz sağlık olmaz" pankartıyla basın açıklaması yaptı. Amed Tabip Odası yöneticisi Sabire Aygün, sağlık hizmetlerinde anadilin hayati önem taşıdığını belirterek, Kürtçe bilen sağlık çalışanlarının Kürt bölgelerinde istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. Sabire Aydın, “Herkesin kendi dilinde sağlık hizmeti alabilmesini istiyoruz" dedi.
DERSİM: Eğitim Sen, anadilde eğitimin temel bir hak olduğunu ve kültürün kuşaklar arasında aktarılması için zorunlu olduğunu vurguladı. Kürtçenin Kirmançkî lehçesinde okunan açıklamada “Anadilde eğitim, kültürün kuşaklar arasında aktarılması için elzemdir" vurgusu yapıldı.
RIHA: Riha'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve DEM Parti ortak açıklama yaptı. DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, Kürtçeye yönelik asimilasyon politikalarına tepki göstererek, Kürtçenin resmi eğitim dili olması gerektiğini belirtti.
ŞIRNEX: Şirnex'in Cizîr (Cizre) ilçesinde Sanat Sokağı'nda açıklama yapıldı. Kürtçenin eğitim dili olması ve yasal güvencenin sağlanması mesajı verildi. Birca Belek Dil ve Kültür Derneği'nden Rojger Nuh Ant, Kürt diline yapılan saldırıların insanlık suçu olduğunu belirtti. DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan ise, "Kürtçe eğitim dili olana dek mücadele etmeye devam edeceğiz. Çocukların anadilde eğitim görmeleri ve yaşamaları gerekiyor" dedi.
ANKARA: Eğitim Sen Genel Merkezi'nde yapılan açıklamada, anadilde eğitimin bir insan hakkı olduğu belirtilerek, devletlerin demokratik eğitim sağlama sorumluluğuna dikkat çekildi.
ADANA: Eğitim Sen ve İHD temsilcileri, milyonlarca öğrencinin anadilinde eğitim hakkından mahrum bırakıldığını belirterek, tek dilli eğitim politikalarının pedagojik ve psikolojik sorunlara yol açtığını ifade etti.
HATAY: İskenderun Şubesi önünde açıklama yapan İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk "Her bireyin doğal hakkı kendi anadili ile eğitim alması ve dünya ile iletişim kurması hakkının ivedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz" dedi.
MERSİN: Anatolia Kolektif Atölyeleri, İHD, Eğitim Sen ve Özel Öğretmenler Sendikası, Özgür Çocuk Parkı'nda açıklamada bulundu. Açıklamada, "Ulus devlet anlayışı bir toprak parçası üzerinde yaşayan bütün bireylerin tek dili konuşmaya, eğitim görmeye ve diğer faaliyetlerini sürdürmeye zorlamaktadır" tepkisi ifade edildi.
MÊRDÎN: Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde Özgürlük Meydanı'nda açıklama yapıldı. Açıklamada "Bê ziman jiyan nabe" ve "Zimanê me rûmeta me ye" sloganları atıldı. Eylemde "Zimanê Kurdî" şarkısı seslendirildi. DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın, halka çocuklarına anadillerini öğretme çağrısında bulundu.
COLEMÊRG: Colemêrg merkez ve Gever ilçesinde açıklama yapıldı. DEM Parti İl Örgütü önünde yapılan açıklamada İl Eşbaşkanı Kadir Şahin konuştu. Gever merkezde yapılan açıklamada ise İlçe Eşbaşkanı Ercan Sevmez konuştu. Açıklamalarda, dil üzerindeki baskılara dikkat çekildi.
WAN: KESK Wan Şubeler Platformu, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Şekerbank önünde açıklama yaptı. Sivil toplum örgütlerinden de çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Açıklamada sık sık “Bê ziman jiyan nabe” ve “Zimanê me rûmeta me ye” sloganları atıldı.
XELFETÎ: DEM Parti Xelfetî (HALFETİ) ilçe örgütü önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan TJA aktivisti Edle Fidan, "Toplumsal barışı sağlamak için dillerin barışının sağlanması gerekiyor. Bunun için de anadilin önündeki engeller bir an önce kaldırılmalıdır" diye belirtti.
DÎLOK: İHD Dîlok Şubesi, Dîlok Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. İHD Dîlok Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz, yurttaşların anadillerinde yaşayabilmeleri için asimilasyon ve baskı politikalarının bir an önce son bulması gerektiğini söyledi.