Ekonomik kriz bayramı da vurdu

Kurban Bayramı’na az bir süre kala insanlar yüksek zamlar ve hayat pahalılığından şikayetçi; bayram hevesinin kalmadığı söylüyor

Önceki Kurban bayramlarında alışveriş merkezleri, çarşı ve pazarlarda yoğun şekilde bayram hazırlığı yapan insanlar, bu yıl evlerinde kalmayı ve alışveriş yapmamayı tercih etmek zorunda kalıyor.

ANF’ye konuşan yurttaşlardan Şirin Karaman, bu bayram öncesinde çocuklarına istediği hiçbir şeyi alamadığını söyledi. Önceki bayramlarda aldıkları giysilerle bu bayramı geçireceklerini belirten Karaman, artık istedikleri şeyleri alacak, karşılayacak bütçeden yoksun olduklarını vurguladı. Karaman, şöyle konuştu: “TÜİK’in açıkladığı rakamlar gerçekleri asla yansıtmıyor. TÜİK’in belirttiği zamların en az iki katı bir enflasyonu yaşadığımız durumda görüyoruz. Alışveriş yaparken bunu hissediyoruz. Önceki bayramlarda yapılan satışların dörtte biri bu bayramda yapılmıyor. Bu da zamların insanların alım gücünü ne derecede düşürdüğünün bir göstergesidir. Geçen yıl 3 liraya aldığımızı ürünü, bu yıl 15 liraya alıyoruz. Bu zam oranında da insanların gelirinde de bir artış sağlanmadı. İnsanlar aldığı asgari ücretle o ayın 10 gününü ancak geçirebilir. İşte zam oranları ortada. Yağ, un gibi temel tüketim ürünlerinin fiyatları ortada. Bayrama bir hafta kala toplumda bir hareketliliğin olduğunu, alışveriş yerlerinin dolup taştığını görüyorduk, şahit oluyorduk. Kendimiz de bu alışveriş hareketliliğinin içindeydik. Bu zam furyası geçen yıl başladı ama bu yıl çok derin hissedebiliyoruz. Bayram öncesinde insanlar evlerinde kalmıyordu, şehir alışveriş yapanlarla dolup atışıyordu ama bu şehir merkezinde insanları göremiyoruz. İnsanlar gerçekten çok zor durumda ve geçinemiyor.”

BAYRAM KUTLAMASI YAPMAK BİLE HAYAL

Seyfettin Telek ise geçen yılki bayram öncesi ile bu yılki bayram öncesinde çok büyük farkın olduğunu söyledi. Önceki bayramlarda istedikleri alışverişi yapabildiklerinin ama bu yıl hemen hemen imkansız olduğunu vurgulayan Telek, bu zamlarla birlikte hayatın daha da zorlaştığını belirtti. Telek, şunları söyledi: “Maddi olarak alım gücümüz yetmiyor. Gelir-gideri karşılamıyor. Müthiş bir hayat pahalılığı var, müthiş bir enflasyon var. İster istemez hayatın her alanını etkiliyor. Mesela geçen yıl yaptığımız ziyaretleri, kutlamaları bu yıl yapmayacağız. Çünkü akaryakıta, bayram şekerine, gıda ürünlerine müthiş bir zam yapıldı. Geçen yıl şeker fiyatları 15 ile 20 TL arasındayken, bu yıl 100 ile 150 TL arasında. Yani durumumuz böyle. Bu imkansızlıklarla bayram kutlaması yapmak bile hayal oldu.”

ÇOCUKLARIMIZA BİR ŞEY ALAMIYORUZ

Fikret Taş ise alım gücü azalınca çocuklarına dahi bir şey alamaz duruma geldiklerini söyledi. Taş, duygularını şöyle dile getirdi: “Kendimizi bıraktık artık ama çocuklarımıza da bir şey alamamak çok ağır durum. Çocukların ayakkabıları olsun, giysileri olsun, bayram şekeri olsun dahi alamıyoruz. Çünkü ürünlere yüzde 300 ve üstü zam yapıldı. Bayram hevesi de kalmadı. Bu bayram öncesinde insanlar mutsuz, umutsuz, yüzleri asık. Çocuklarımıza karşı ezik duruma düşüyoruz. Bu da çok zor bir durum. İnsanların bu durumu zaten hükümetin pek umurunda değil.”