El ele 5 milyonluk vurgun

Van’da kayyum belediyeleri, 21-B maddesini işleterek vurgunu sürdürüyor. Özalp’ta kayyum, üç yıldır parke taşı ihalesini yüzde 1 kırımla AKP’li firmaya peşkeş çekiyor.

Van’da kayyum belediyelerinde tüm ihaleler, alenen işbirlikçi yandaş yandaş firmalara veriliyor. İpekyolu ve Özalp belediyelerinde de yolsuzluklar 21-B maddesine dayanılarak yapılıyor.

4734  Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun pazarlık usulünü düzenleyen 21. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmüne göre; “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” halinde pazarlık usulü ile ihale yapılabilecektir. Kayyum belediyeleri son aylarda bunun istismar ederek, yolsuzluk için kullanıyor.

İhale yasasını açıkça ihlal eden kayyum belediyelerinin en büyük ortağı ise AKP’li firmalar. Özalp’ta AKP-Kayyum belediyelerinin parke taşı, bordür taşı ve oluk taşını, ihtiyaç diye 21-B maddesi kapsamında hem de mal alımı olarak 4 milyon 667 bin 500 TL’lik ihale etmesi, nereye hangi acil ihtiyaca göre sorusunu yanıtsız bırakıyor. Özellikle açık ihale değil de pazarlık usulü ihale yapılması, aslında gerçek niyetin yolsuzluk yapmak olduğunu ortaya koyuyor. Burada dikkat çeken başka bir nokta ise mal alımı olması. İş o kadar acilse mallar teslim alındı mı sorusuna, kayyum belediyeleri henüz bir yanıt vermiş değil.

ÜÇ YILDIR AYNI İŞ, AYNI FİRMA VE AYNI KIRIM

Özalp’ta 28 Haziran’da yapılan kilitli parke taşı, bordür taşı ve oluk taşı mal alım işi AKP’li Ölmezler Beton’a verildi. Özalp’ta Üç yıldır parke taşı döşeme ihalesi bu firmaya veriliyor. Yaklaşık maliyeti 4 milyon 667 bin 500 bin TL olan ihale, yüzde 1 kırımla AKP’li firmaya peşkeş çekildi ve böylelikle halk bir kez daha zarara uğratılmış oldu. Bu İhaleye katılan üç firmadan ikisi “doğal yoldan” eleniyor, ihaleyi alan firmanın doğal ortakları, ihale birimi ve/veya yöneticiler. Tamamen adrese teslim bir ihale.

ÇİT ALIMININ ACİLİYETİ NEDİR?

İpekyolu Belediyesi’nde de kayyum, 8 Haziran’da spor sahaları için tel çit malzemesi alım işi ihalesi gerçekleştirdi. Yine 21-B maddesi kullanılarak yapılan ihale Lider Efe Mühendislik İnşaat Nakliyat Şirketi’ne verildi. 800 bin TL yüksek bir fiyat çıkaran kayyum, böylelikle gasp ettiği belediyenin imkanlarını bir kez daha peşkeş çekmiş oldu.