KNK Yürütme Konseyi, 1980 yılında Baar rejiminin başlattığı katliam ve sürgün kampanyasının 44’üncü yıl dönümünde yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada 600 binden fazla Feyli Kürdün kimlikleri ellerinden alınarak topraklarından koparıldığı ve İran’a sürgün edildiği hatırlatıldı.
“44’üncü yıl dönümünde bu yarayı Kürt halkının kapanmayan bir yarası olarak anıyoruz” denilen açıklama şöyle devam etti:
“Sürgünden sonra Feyli Kürtlerinin mallarına el konulmuş ve 20 binden fazla genç gözaltına alınarak kaybedildi ve bazılarının akıbeti hala bilinmiyor.
Feyli Kürtleri, Kürt ulusunun bir parçası olarak halkımızın ulusal çalışma ile mücadelesinde her zaman yerini almış ve bu uğurda birçok bedel ödemiştir. Irak’ın orta kesimlerinde yer alan ve Irak ile İran arasındaki yapay sınırlar boyunca devam eden coğrafik konumları nedeniyle ulusal mücadelede oldukça önemli bir etkileri olmuştur. Bu nedenle Irak’taki tüm iktidarlar hem fiziki hem de kültürel olarak Feyli Kürtlerini yok etmek istemiştir.
Baas rejiminin yıkılmasının üzerinden 21 yıl geçmesi ve Feyli Kürtlerine karşı işlenen suçların Irak Yüksek Ceza Mahkemesi tarafından soykırım olarak tanınmasına rağmen Feyli Kürtlerine ait birçok dosya hala askıda duruyor. Feyli Kürtlerinin ruhsal yaraları henüz iyileşmedi ve kayıp kişilerin akıbeti hala bilinmiyor. Bu nedenle Irak Federal hükümetine, meşru haklarının tanınması konusunda girişimlerini artırma çağrısında bulunuyoruz.
Ayrıca Irak Federal hükümetinden, Feyli Kürtlerin yaşadığı Xaneqin, Mendeli, Bedre, Cesan, Zorbatiye, Kut ve diğer bölgeleri hükümetin şu an uyguladığı imar programına dahil etmesini talep ediyoruz. Ayrıca Baas rejimi döneminde gidenler veya DAİŞ terörü yüzünden topraklarını bırakmak zorunda kalanların rahatça topraklarına dönebilmesi için hizmet projeleri yapılmalı ve su sorununun çözümü sağlanmalı.
Ne yazık ki öte yandan Güney Kurdistan’daki Kürt güçleri, Feyli Kürtlerine karşı adil bir tutum sergilemedi. Aksine kendi parti çıkarları doğrultusunda halkımızın bu kesimi ile diyaloğa girerek Feyli Kürtlerinde bölünmeye neden oldular.
Feyli Kürtlerinin meşru ve gasp edilen haklarının yeniden tanınabilmesi için Feylilerin kendi içlerinde birlik olmaları ve Kürt güçleri ile partilerinin bu sorunları federal devlet çerçevesinde kendi sorunları olarak ele alması gerektiği kanaatindeyiz.
Kurdistan Ulusal Kongresi olarak halkımıza karşı yapılan katliamları ve fermanları anıyor ve Feyli şehitlerinin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Irak, Kurdistan ve uluslararası platformlardan yapılan hak taleplerini meşru hak talepleri olarak görüyoruz ve bunun için mücadele edeceğiz.
Feyli Kürtleri şehitlerinin ruhuna ve Kürtlerin ve Kurdistan’ın kurtuluşu için canını feda edenlere selam olsun.”