GÖRÜNTÜLÜ

Gerilla Germigi: Kürt gençleri askerlik yapmamalı, gerillaya katılmalı

Türk askerliğinden firar edip gerilla saflarına katılan Şevger Germigi "Kürt gençleri, kendilerine köpek muamelesi yapacak bir devletin askerliğini yapmamalı. Kendi halkının mücadelesine katılıp onurlu bir tercih yapmanın huzurunu yaşasınlar” dedi.

Şırnaklı Şevger Germigi, Türk askerliğini yaparken, aslında oraya ait olmadığının farkına varıyor. Şehit düşen gerilla cenazelerine işkence görüntülerini gördükten sonra bir Kürt olarak vicdanı, buna seyirci kalmasına tahammül etmiyor. Kobanê savaşıyla birlikte bu durum kendisinde daha çok derinleşiyor ve kesinlikle Kürt halkının mücadelesinin yanında yer alması gerektiğinin kararına varıyor. Askerliği bitirmeden firar edip gerilla saflarına katılıyor.

Şevger Germigi, Türk ordusunun neler yaşadığını ve askere giden Kürt gençlerine dönük politikaları anlattı:

‘HER ZAMAN TÜRK HAKLIDIR’

“Askerde bir Kürt ile bir Türk aynı muameleyi görmüyor. Kürt iki kat çalışmak zorunda, itiraz ettiğinde ise 'mecbursun' diyorlardı. Kürt bir askerle Türk bir asker tartıştığında her zaman Türk olan haklıdır. Ceza alan Kürttür. Mesela bir seferinde Kürt bir asker yaralandı kimse ne doktor çağırdı ne de müdahale etti. Ama taburun bir köpeği yaralanmıştı bu köpek için Gever’den Skorsky tipi helikopter ile doktor getirttiler. Bu derece bir uçurum var.

‘UZMANLAR ESRAR SATIYORDU’

Esrar yasak olmasına rağmen bazı uzman çavuşlar tarafından zorla askerlere satılıyordu. Bu duruma itiraz eden ve esrar almayan askerler farklı bahanelerle cezalandırılıyordu.

Gever’de Ordulu 2 asker nöbette çıkan bir tartışmadan dolayı birbirini vurdu, kimse duymadı bu olayı. Ankara’da ben acemi birlikteyken bir uzman çavuş intihar etti ama medyaya hiç yansımadı. Hakeza yeni gelen bir asker ikinci gün kendini astı ve ardından ‘bana ağır küfürler edildi, bunlara cevap veremediğim için kendimi asıyorum’ diye bir not bırakmıştı. Bu olayın da üstü hemencecik kapatıldı. Ölümlerin sebebi baskı, işkence, her türlü küfür ve kötü muameledir...

‘SAVAŞTA ÖLENLER GİZLENİYOR’

Bir uzman çavuşta, 2012 savaş sürecinde ölen askerlerin görüntüleri vardı. Tam 18 cenazeydi. Ona sordum, bunlardan kaç kişi açıklandı diye, 1 kişinin açıklandığını söyledi. Neden hepsinin açıklanmadığını sorduğumda; ‘devletin babasının oğlu değil, niye hepsini versin ve imajını bozsun’ diye cevap verdi. Bu sadece benim şahit olduğum bir olaydı. Bunun gibi gizlenen yüzlerce asker ölümü var.

KOMUTANLARI ÖNCE KAÇIYOR

Askerde savaşacak psikoloji kalmamış artık her bir mermi sesinde karakol komutanı ve diğer rütbeliler arabalarına atlayıp karakoldan kaçıyor. Diğer askerler de canlarının derdine düşüyor. Devletin çokça özel güç olarak bahsettiği paralı askerler de; ‘canımızı pazarda bulmadık, olası bir durumda biz de saklanırız, niye savaşalım ki paramızı her halükarda alıyoruz, niye boşu boşuna ölelim ki’ diyorlardı. Gerillaya karşı gerçekten psikolojileri bozulmuş. Devlet kendi askerinin farkındadır.

‘GİDİP DEVLETE ASKERLİK YAPMAYIN’

Kürt gençleri, kendilerine köpek muamelesi yapacak bir devletin askerliğini yapmamalı. Kendi halkının mücadelesine katılıp onurlu bir tercih yapmanın huzurunu yaşasınlar.”

...