Gever ziyareti kitlesel yürüyüşe dönüştü

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ve beraberindeki heyetin Gever'de gerçekleştirdiği esnaf ziyareti kitlesel yürüyüşe dönüştü. Uca, “Gever’in ruhu direniş ve mücadeledir. İşte direnişin kalesi Gever asla ama asla zulme baş eğmez” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yüksekova İlçe Örgütü kent merkezinde kadın ve esnaf ziyaretleri düzenledi.

Coşkulu ve kitlesel katılımlarla geçen esnaf ziyaretine, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı ve ilçe örgütü eşbaşkanları katıldı.

Kitlenin giderek artması nedeniyle düzenlenen esnaf ziyareti kitlesel yürüyüşe dönüştü. Selamlaşmayla yapılan yürüyüş esnasında HDP’liler, “HDP halktır, halk burada”, “Jin, jiyan, azadî” sloganları atarak, parti binasına doğru yürüdü.

‘GEVER ASLA DÜŞMEYECEK’

Burada açıklama yapan HDP’li Feleknas Uca, Yüksekova halkının bu duruşu ve coşkusundan dolayı güç aldıklarını ifade ederek, “Gever’in ruhu direniş ve mücadeledir. İşte direnişin kalesi Gever asla ama asla zulme baş eğmez. İktidarın kolluk gücüne, baskıcı zihniyetine ve saldırılarına rağmen direnişin kalesi Gever asla düşmeyecek. Son süreçte bütün baskıcı politikalarıyla Kürt halklarının birlik ve beraberliğini kirli oyunlarla toplumu parçalamaya çalışıyorlar. Halkımız hiçbir bu kirli oyunlara yenilmedi ve kirli oyunlara boyun eğmedi. Baskılarınızdan korkmuyor, diz çökmüyor ve sizlere itaat etmiyoruz. Direniş yaşamdır, yaşam ise direniştir” ifadelerini kullandı.

‘KÜRTLERİN BİRLİĞİ SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURACAK’

Halkın sıcak karşılamasına teşekkürlerini sunduğunu ifade eden Uca, Kürt halkına yönelik düşmanların, toplumu ayrıştırmak ve bölmek istediğini ifade etti.

Uca devamında, “Bizler hiçbir gücün ve iktidarın oyunlarına gelmeyeceğiz. Bizim için en önemlisi Kürt halkının birliği önemlidir. Halkımızın birliği, tüm sorunları çözüme kavuşturacaktır. Ya hepimiz bir olacağız ya da bir bir gideceğiz, şair Cigerxwin’in de dediği gibi. Onlar bizim düşmemizi istiyorlar ama bizler mutlaka başarıya ulaşacağız. HDP’yi yasaklamak istiyorlar ama kimse bu halkın iradesini susturamaz. 30 yıldır Kürdistan partilerini kapatılıyor ama yine de halkımıza engel olmadılar ve kimsesiz bırakamadılar. HDP veya başka bir parti bu halkın mücadelesi devam ediyor. Bu halk var olduğu sürece 30 yıllık mücadele de devam eder. Kürt halkının iradesini HDP’yi de kapatsa ve yasaklasalar da halkın iradesini yok sayamaz ve halkın iradesini engelleyemezler” dedi.

25 KASIM BULUŞMASI

Yapılan konuşmanın ardından, Uca ve HDP Yüksekova Kadın Meclisi üyeleri Cumhuriyet Mahallesi’nde (Taxa Zagrosê) kadınlarla, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir araya geldi. Burada konuşan Uca, kadınların felsefesini ve destanını dünyaya yayan kahramanlıkları sayesinde kadınlarla buluştuklarını dile getirerek, “Verilen emekler sadece 25 Kasım Kadına şiddet ve mücadele günü olarak verilmedi. Verilen emekler kadınların isyanını duyurmaktı. 25 Kasım’ın önemi sadece şiddetle mücadele günü olarak değil, kadınların direniş günü olarak sayılmalı. Artık vakit kadın özgürlüğü vaktidir deme günü olmalı. 25 Kasım günü tüm kadınlar için, partimize, kadınlara ve toplumumuza karşı gelişen tüm saldırılara rağmen kadınlar olarak, özgürlüğümüzü istiyoruz demeliyiz” diye konuştu.

‘ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR TOPLUM’

HDP Hakkari Kadın Meclisi ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz öncülüğünde Hakkari’nin Bağlar, Dağgöl, Biçer ve Sümbül mahallelerinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında kadınlarla bir araya geldi. Kadın buluşmalarında konuşan Aydeniz, 25 Kasım’ın kadınlar için önemine vurgu yaparak, “25 Kasım dünya genelinde kadın katliamlarına karşı, kadınların büyüttüğü mücadelenin günüdür. Kürdistan’da Kürt halkı üzerindeki baskıcı, zulüm ve zorbalık politikalarında kadın katliamlarıyla Kürtleri göç etme ve yok etmek istiyorlar. Kadınlar, özgür yaşayan, konuşan ve her alanda öncü olduğu sürece, o toplum da özgürleşir. Her mahalle, sokak ve evde kadınları bir arada güçlü ve öncü olarak gördüğümüz de bizlerde kadınlardan mücadelemizde güç ve moral alıyoruz” ifadelerini kullandı.

GAZETECİ BULDAN MEZARI BAŞINDA ANILDI

HDP’li heyet yapılan kadın buluşmalarının ardından, Amed’de 2 Nisan 2017 yılında Rojeva Medya Gazetesi'nde editörlük yaptığı sırada geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Gazeteci Evin Buldan’ı Yüksekova’da bulunan Bajêrgê mezarlığında, mezarı başında andı.