Güney Kürdistan'da saat 11.05'te hayat durdu

Güney Kürdistan’ın birçok kentinde Halepçe Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendi.

Halepçe Katliamı, 34’üncü yıldönümünde Güney Kürdistan’ın genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.

Irak’ta Saddam Hüseyin rejimi döneminde 16 Mart 1988’de saat 11.05’te Halepçe kimyasal gazlarla bombalanmıştı. Enfal soykırımının bir parçası olan Halepçe’deki saldırıda en az 5 bin kişi hayatını kaybetmişti. Halen de Halepçeliler bu saldırının izlerini taşıyor.

SAAT 11.05’DE SAYGI DURUŞU

34 yıl önce kimyasal maddelerin Halepçe üzerine boşaltılmaya başlandığı saatte Süleymaniye, Halepçe, Hewlêr, Kerkük, Maxmur, Koye, Raperin, Soran ve diğer çok sayıda ilçe ile Irak Parlamentosu’nda bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

HALEPÇE

Halepçe Kurbanları Derneği Başkanı Luqman Ebdulqadir, Halepçe’deki dernek binası önünde düzlenediği açıklamada, aradan geçen 34 yıla rağmen halen Halepçelilerin taleplerinin yerine getirilmediği eleştirisinde bulundu. Ebdulqadir, özellikle kent sakinlerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve sosyal hizmet taleplerini tekrarladı.

SÜLEYMANİYE

Halepçe katliamında hayatını kaybedenler Süleymaniye Sarayı önünde yapılan bir etkinlikle anıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte yurtseverliğe vurgu yapan şarkılar ile Halepçe anısına yapılan şarkılar seslendirildi. Etkinlikte Kürt ulusal marşı Ey Raqib de okundu.

Süleymaniye’ye bağlı Çemçemal Teknik Fakültesi önünde de çevre örgütü ve Çemçemal Belediyesi bir anma etkinliği düzenledi. Anmada Halepçe şehitleri anısına fidan dikildi.

HEWLÊR

Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewlêr’de bir tiyatro oyunu sergilendi. Oyunda, Halepçe’deki hizmet yokluğu ve siyasi partiler eleştirildi.

Hewlêr Kürdistan Hazırlık Okulu da bir resim sergisi gerçekleştirdi. Sergide, geçmiş yıllarda Kürtlere yönelik katliamları anlatan eserler yer aldı.

MAXMUR

Maxmur Mülteci Kampı’nda Şehit Aileleri Derneği’nde bir anma yapıldı.  Anma etkinliğinde konuşan Maxmur Belediyesi Eşbakanı Fatman Bilen, Halepçe katliamından 34 yıl sonra halen Kürtlerin katliamlara maruz kalmaya devam ettiğini kaydetti.

Bilen, bugün de Kürtlere karşı kimyasal silahların kullanıldığını söylerken, Newroz’da özgürlük mücadelesini yükseltmeye çağırdı.