Hasankeyf’te büyük rant: Sular altında kalacak köprü restore ediliyor

Hasankeyf’teki yaşamı ve tarihi dokuyu sular altında bırakacak Ilısu Barajı projesi bir yandan devam ederken, diğer yandan da tarihi taşköprü restore ediliyor.

Yapılanlara anlam vermeye çalışan ilçe sakinlerindeki genel kanı ise; yine bir rant projesi olduğu.

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 12 bin yıl önce yapılan kiliseler, kale ve mağara evler, Dicle Nehri üzerinde yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bütün itiraz ve mahkeme süreçlerine rağmen bu yıkım projesine dönük çalışmalar son hızıyla devam ederken, nehir üzerindeki 2 bin 500 yıllık Hasankeyf köprüsünde restorasyon çalışması başlatıldı.

Sular altında kalacak köprünün tadilatını Ulaştırma Bakanlığı üstlendi. Urfa’dan getirilen taş ustaları ile karayolları personeli köprüde çalışma halinde.

Bir süre önce başlatılan çalışmalar sonucu köprünün bir ayağı restore edilirken, diğer ayağındaki çalışmalar ise sürüyor.

Bu çalışmalar kapsamında ilçede bulunan Zeynel Bey Türbesi başta olmak üzere birçok tarihi eserin yapılan ihaleler sonucunda taşınacağı da basına yansımıştı. Bugüne kadar herhangi bir tarihi eserin taşınmadığı kentte, ilgili kurumlardan konuya dair herhangi bir bilgi ise verilmiyor.

Restorasyon çalışmalarına ilçede yaşanalar kadar turistler de şaşkın. Sular altında kalacak bir taş köprü neden restore edilir? Edilecekse de bu köprü neden aslına uygun edilmez soruları cevap bekliyor? Hasankeyf halkındaki genel kanı ise; bu restore çalışmalarının çok yüksek fiyatlara AKP’li şirketlere rant için verildiği.

Sular altında kalacak olmasına rağmen Taşköprü'nün restore edilme sebebini Hasankeyf İlçe Kaymakamlığı halka şu şekilde açıklıyor: "Barajın ömrü zaten kısa, o yüzden köprü sular altında kalınca taşları yerlerinden sökülmesin ve sağlam kalsın, sular çekildiğinde tekrar kullanılabilsin diye restore ediyoruz.”

‘BÜYÜK BİR RANT ALANI OLUŞTU’

Kentte yaşayan Ahmet Tutak, restorasyon çalışmaları için köprünün tek ayağına bu zamana kadar yaklaşık 20 milyon TL harcandığını ve ihalenin de AKP’li şirketlere verildiğine dikkat çekerek:

“Hasankeyf’te çok büyük bir rant alanı oluştu. Baraj sonrası su altında kalacak tarihi eserler, neden restore edilir anlamıyorum? Çok yüksek ihalelerle AKP’li şirketlere verildiğini duyduk. Yetkili kimse bir açıklama yapmıyor. Bizim elimizden hileyle aldılar arazimizi şimdi değeri 40 bin bile etmeyecek evleri 130 bin TL’ye bize satıyorlar. Bunu kabul etmedik mahkeme süreci devam ediyor bakalım ne olacak” diye konuştu.

...