HDP'li Tiryaki: Asıl suçu gasp edenler işledi

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, kayyum gasplarında imzası olan herkesin anayasa suçu işlediğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, bir otelde düzenlediği kahvaltılı toplantıda gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıya HDP Batman milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Mehmet Rüştü Tiryaki, Batman Belediyesi eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir ile İkiköprü Belde Belediyesi Esbaşkanı Hatice Taş katıldı. Toplantının yapıldığı otelin çevresinde polislerin toplanması ise dikkat çekti.

'ASIL SUÇU ONLAR İŞLEDİ'

Tiryaki, kayyum gasplarının kalıcı olmadığını, 2 ayda bir gözden geçirileceğini söyledi.  Kararı alanların hatadan dönme şansları olduğunu ifade eden Tiryaki, seçme ve seçilme hakkının açıkça gasp edildiğini, kararın hukuk dışı olduğunu belirtti. Anayasanın 127'nci maddesini hatırlatan Tiryaki, "Anayasa'da şöyle bir düzenleme var. Anayasaya kararları bağlayıcıdır. Eğer seçilmiş belediye başkanları hakkında görevleri nedeni ile soruşturma açılırsa görevden alınırlar. Hüküm açıktır. Osman Karabulut ve diğer tüm seçilmiş arkadaşlarımızın görevleri nedeni ile haklarında açılmış bir soruşturma yoktur. Bu kararın altında imzası olan herkes anayasa suçu işlemiştir" dedi.

BAŞARAN: KADININ YÖNETİMİNİ KABULLENEMİYORLAR

Başaran da kayyum gasplarıyla özellikle eşbaşkanlık sistemine saldırı yapıldığını ifade ederek, “İktidar bir kadının yönetiminde olmasını kabul etmediğini biliyoruz. Bir taraftan seçme ve seçilme hakkına saldırı olurken diğer yandan da kadın iradesine saldırı yapılıyor. Biz bunlara rağmen ne demokratik siyasetten ne de eşbaşkanlık sisteminden geri atarız" dedi.

'BATMAN’A HAKARET'

Başaran, geçen hafta Batman Valiliği'nin İstanbul Yenikapı'da “Batman Tanıtım Günleri” düzenlemesine dikkat çekerek, "Bu ilin iktidarı olan parti ve yüzde 67 ile seçilen Batman Belediyesi eşbaşkanları etkinliğe davet edilmedi. Bu ilin sesi yoktu orada. Bu Batman'a bir hakarettir" diye konuştu.