HPG: En önde fedaice savaştılar

Şehit düşen 2 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Armanc ve Rewşen yoldaşlarımız, faşist Türk ordusunun Rojavayê Zap’a doğru genişlettiği operasyonda, düşmana karşı en ön saflarda fedaice savaşan yoldaşlarımızdan olmuşlardır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit düşen 2 YJA Star gerillasına ilişkin şunları belirtti:

“Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın işgalciler karşı geliştirdiği destansı direniş büyük bir emek ve fedakarlıkla devam etmektedir. Bu destansı direnişin geliştirilmesine öncülük yapan YJA Star güçlerimiz, verdikleri mücadele işgalcilere büyük darbeler vurarak işgale geçit vermemektedir. Bu tarihi mücadelede fedaice katılımlarıyla kadın özgürlük çizgisinin örnek militanları olan ve düşmana ağır darbeler vuran Armanc ve Rewşen yoldaşlarımız şehadete ulaşmışlardır. Biz geride kalan yoldaşlarına anlam yüklü büyük bir mücadele mirası bırakan bu değerli yoldaşlarımızın mücadelelerini daha fazla büyütüp özgürlük hayallerini gerçekleştirecek ve onlara layık olacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Armanc Arîn
Adı Soyadı: Aynur Atlı
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Rahime – Abdullah
Şehadet Tarihi ve Yeri: 30 Mayıs 2022 
/ Herêmên Parastina Medya

 

Kod Adı: Rewşen Hêvî
Adı Soyadı: Dîlan Aldan
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Gülistan – Abdulmurat
Şehadet Tarihi ve Yeri: 6 Haziran
 2022 / Herêmên Parastina Medya

 

ARMANC ARÎN

Armanc yoldaşımız Amed’in Karaz ilçesinde yurtsever bir ailede doğmuş ve büyümüştür. Ailenin yurtsever olmasından kaynaklı daha erken yaşlarda özgürlük mücadelesini tanımaya başlayan Armanc yoldaşımız, faşist ve sömürgeci Türk devletinin Kürt halkına karşı uyguladığı soykırım politikalarına yakından tanıklık etmiştir. Gördüğü bu inkar ve imha saldırılarını hiçbir zaman hazmedemeyen Armanc yoldaşımız, işgalcilere karşı koymak için mücadele arayışına girmiştir. 2009 yılında aktif olarak çalışmalara katılan Armanc yoldaşımız Kurdistan’ın farklı şehirlerinde çalışma yürütmüştür. Çalışmalar sırasında eğittikçe öğrenen ve örgütledikçe örgütlenen Armanc yoldaşımız, Apocu felsefeyi yakından tanımaya başlamış ve daha iyi anlamaya çalışmıştır. Kendini geliştirdikçe daha fazla mücadele içerisine girmesi gerektiğini fark eden Armanc yoldaşımız, faşist TC devletinin desteklediği DAİŞ çetelerinin Rojava’da yaptıkları katliamları ve buna karşı tarihte eşi görülmemiş bir direniş sergileyen Kurdistan’lı yiğitlerin direnişlerini kendisine esas almış ve yüzünü Kürdistan’ın özgür dağlarına dönmüştür. 

2013 yılında gerilla saflarına katılan Armanc yoldaşımız, ilk günkü heyecanı ile bütün çalışmalara katılmayı esas almış ve yine bütün çalışmalara büyük bir emek ve titizlikle yaklaşmıştır. Bu yaklaşımı ile yoldaşlarına ve yaşama erkenden adapte olmayı başaran Armanc yoldaşımız, hesapsız katılımı ile yoldaşlarına örnek olmuştur. Şehit yoldaşlarımızın arkalarında bıraktıkları özgürlük hayallerini zafere ulaştırabilmek için fedaice bir katılımın gerekliliğine inanan Armanc yoldaşımız, daha güçlü bir katılım için Hêzên Taybet üyesi olmuş ve fedai kişiliğe ulaşmak için yaşamının her anında amansız bir savaş vermiştir. Hêzên Taybet’de birçok farklı çalışmada yer alan Armanc yoldaşımız, özellikle yoldaşlarının eğitimleriyle birebir ilgilenmiş, Apocu fedailiğin gelişmesinde önemli bir çabanın sahibi olmuştur. Yine gerillanın yeniden yapılandırılması projesi çerçevesinde kendisini askeri anlamda yetkinleştirdiği gibi, öncü bir YJA Star komutanı olarak yoldaşlarının da gelişimi için çaba sahibi olmuştur. Zap alanında uzun bir süre çalışma yürüten Armanc yoldaşımız, işgalci Türk ordusuna karşı geliştirilen birçok eyleme katılmış ve başarılı sonuçların alınmasında pay sahibi olmuştur.

Fedailer ordusunun neferlerinden biri olmayı başaran Armanc yoldaşımız, yaşamının her anında bu duruşunu korumanın müthiş çabası içerisinde olmuştur. Sorumluluklarını en başarılı bir şekilde yerine getirmeyi esas alan Armanc yoldaşımız aynı zamanda düşmana en ağır darbeyi vurmanın arayış ve mücadelesi içerisinde olmuştur. Kadın ordulaşmasında bulunduğu her alan ve çalışmada öncü rol oynamış ve katılımı da bu esasa göre olmuştur.

REWŞEN HÊVÎ

Rewşen yoldaşımız, faşist ve sömürgeci Türk devletinin soykırım politikalarına verilen en büyük cevabın adı olan PKK’nin ilanının yapıldığı yerde; Amed’in Lice ilçesinde dünyaya gelmiştir. Lice halkının PKK’yi her geçen gün daha fazla sahiplenmesi, faşist Türk devletinin saldırılarını daha da şiddetlendirmesine yol açmıştır. Bu saldırılara rağmen direnişinden ve sahiplenişinden vazgeçmeyen bir halkın içinde doğmuş olmak, Rewşen yoldaşımızın kişiliğinin şekillenmesinde başat rol oynamıştır. Daha erken yaşlarda annesinden gördüğü gibi kendi ayakları üstünde durmayı öğrenmiş ve bütün yaşamını buna göre şekillendirmeyi esas almıştır. Rewşen yoldaşımız, ailesinin yurtsever olmasından kaynaklı özgürlük mücadelesine ilgi duymuş, genç yaşlarda katıldığı mitinglerin ve çalışmaların kendisinde büyük bir mutluluk yarattığını belirtmiştir. Kısa süre kaldığı Türkiye metropollerinde Kürt halkının nasıl asimile edilmeye çalışıldığını ve yine Kürt halkına karşı geliştirilen nefrete yakından tanıklık etmiştir. 2015’te özyönetim direnişlerinde Kürt halkı, gençleri ve kadınlarına karşı, Kürdistan şehirlerine karşı nasıl bir nefretle saldırıldığını görmüş ve tüm bunlara karşı tüm yaşamında olduğu gibi mücadele etmeye karar vermiştir. Tıpkı PKK’nin kurulduğu dönemde olduğu gibi tüm bu soykırım, imha ve inkar politikalarına karşı verilecek en büyük cevabın PKK olduğunu tüm çıplaklığıyla gören ve tüm benliğiyle inanan Rewşen yoldaşımız katılım kararını almıştır.

2016 yılında yüzünü özgür Kurdistan dağlarına dönen Rewşen yoldaşımız gerilla saflarına katılmıştır. Katıldığı ilk günden itibaren, cesaretli ve kararlı duruşuyla bulunduğu ortamda rengini belli eden Rewşen yoldaşımız, yoldaşlarının saygısını kazanmayı bilmiştir. Yüksek hassasiyet ve güven gerektiren birçok çalışmada yer alan Rewşen yoldaşımız bu çalışmalardaki başarısı ile yoldaşlarının kendisine olan güvenlerini boşa çıkarmamıştır. Yaşama katılımı her zaman fedailik ölçülerinde olmuş ve her zaman bu ölçüleri daha da yukarılara çekme çabasına girmiştir. Bunun için Hêzên Taybet örgütlemesine dahil olmuş ve her geçen gün kendisini daha fazla geliştirmiştir. Gördüğü eğitimlerle bilinç düzeyinde gelişme yaşayan Rewşen yoldaşımız, Önderliğin etrafında zincirden birer halka olmuş fedai yoldaşlardan etkilenmiş ve üzerinde yoğunlaşmasını derinleştirmiştir. Şahsında özgür kadın mücadelesini somutlaştırmaya büyük çaba gösteren Rewşen yoldaşımız, kadın özgürlük mücadelesine olan yaklaşımını özgürlük yaklaşımdan ayrı tutmayarak kendisini her an özgürlüğe derinden yatırmış ve şahsında özgür kadın kimliğini temsil etme mücadelesini hep vermiştir. Gerilla yaşamını, Kurdistan doğasını tanıdıkça güçlenen, güçlendikçe düşman karşısında kendisini adeta ateşten bir top haline getiren Rewşen yoldaşımız, kendisine yüklenen sorumlulukları başarıyla yerine getirirken kendini zafere kilitleyen kişiliği yakalamanın müthiş çabası içerisinde olmuştur. Rewşen yoldaşımız kendi yaşamına ve yoldaşlarının yaşamına büyük anlamlar katarak ölümsüzler kervanına katılmıştır.

Armanc ve Rewşen yoldaşlarımız, faşist Türk ordusunun Rojavayê Zap’a doğru genişlettiği operasyonda, düşmana karşı en ön saflarda fedaice savaşan yoldaşlarımızdan olmuşlardır. Cenga Xabûr Şehîd Savaş Maraş Hamlesi’nde öncü rol oynayan yoldaşlarımız, düşmana en ağır darbelerin vurulduğu eylemlerde etkin rol oynamışlardır. Her iki fedai yoldaşlarımızın mücadelesini daha fazla büyüteceğimizin sözünü veriyor; başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan ve Amed halkımıza başsağlığı diliyoruz.”