GÖRÜNTÜLÜ

Irak Parlamenteri: Irak'ta PKK yasal, Türkiye illegal güçtür

Irak Parlamenteri Mıhemed Osman, “Türkiye’nin askeri gücü Irak anayasası çerçevesinde Irak’a gelmedi. Bir parti ve kişinin talebiyle geldi. Irak anayasası izniyle olmayan bir güç işgalcidir. PKK anayasal çerçevede burada bulunmaktadır” dedi.

Irak Parlamenteri Mıhemed Osman, Türk askerlerinin Başika'dan çıkmasına dair parlamentoda alınan kararları ve PKK’nin Irak’taki varlığını ANF’ye değerlendirdi...

Türkiye güçleri Irak topraklarına Irak hükümetinden izinsiz mi geldi? Burada bulunmaları ne anlama geliyor?
Türkiye, askerlerini gerekçesiz, izinsiz bir şekilde Irak topraklarına koydu. Türk devletinin ulusal ve uluslararası yasaları ihlal ettiğini birçok kez dile getirdik. Türkiye bunu dikkate almayınca biz de Irak Parlamentosu olarak Türkiye’nin askerlerini derhal Irak topraklarından çıkarması için bu kararı aldık. Bu açıdan Birleşmiş Milletler'e Türkiye askerlerini geri çekmesi için devreye girmesini talep ettik. Türk askerlerinin Irak topraklarında bulunması Irak’ın toprak bütünlüğü açısından sorun yaratıyor. Türkiye’nin bir sorunu varsa kendi topraklarında halletmesi gerekiyor. 

PKK’nin de Irak topraklarından çıkması yönünde teklifte bulunan güçler olmuş. Bu ne kadar doğru? 
PKK gerillaları Irak hükümeti tarafından resmi olarak davet edilen bir güçtür. PKK gerillaları şimdiye kadar Irak topraklarında Irak savunma güçleri ve peşmerge ile birlikte DAİŞ’e karşı savaşıyor. DAİŞ’le savaşta büyük roller üstlenmiş ve halklar arasında arabulucu olmuş bir harekettir. Halkları kurtarmak için birçok bedel verdiler. Şehit ve yaralıları oldu. Bu bizim açımızdan çok onurluca bir yaklaşım. Bundan dolayıdır ki, biz kendimizi PKK’ye karşı her zaman borçlu hissediyoruz. 
Kim ki PKK’yi yabancı bir dış güç olarak görüyorsa o büyük yanılgılar içerisindedir. PKK, Güney Kürdistan ve Irak halklarına yardımcı olan bir harekettir. Irak hükümeti gerekli görmediği müddetçe Irak topraklarında kalabilir. 
Peşmerge, Uluslararası Koalisyon Güçleri Musul operasyonuna Türkiye’nin katılmaması yönünde açıklamalarda bulundular. Ama Türkiye bu konuda ısrarcı oluyor. Siz bu konuda ne diyorsunuz?
Uluslararası Koalisyon Güçleri de açıklama yaptı. Türkiye’nin Irak'ta DAİŞ’e karşı mücadelesinde koalisyon güçleri arasında yer almadığını söyledi. Kim zorla bu operasyona katılmak istiyorsa biz o gücü işgalci güç olarak göreceğiz. Bu işgalci güçler kazanamayacaklarını bilmelidir. Irak hükümeti, koalisyon güçleri ve peşmerge güçlerinin ortak isteği, Türkiye’nin kendi topraklarına geri dönmesidir. 

Türkiye, Barzani’nin söylemi üzerine geldiklerini söylüyor...
Kürdistan Türkiye ile komşu bir ülke. Yıllardır Kürdistan Bölge Yönetimi ile dostane ilişkileri var. Eğer Barzani böyle bir şey istiyorsa bunu kendi şahsı adına değil, Irak ve Kürdistan bölge anayasasına göre ve hükümetin onayıyla yapması gerekiyor. Bunun dışındaki ilişkiler ve anlaşmalar anayasa ve hukuka aykırıdır. Biz bunu kabul etmiyoruz.  
Türkiye Barzani’nin çağrısı üzerine geldi. Türkiye bunu kabul ediyor. PKK Şengal’i korurken diğer güçler yoktu. Biz hangi yüzle diyebiliyoruz ki, 'PKK Şengal’den çıksın' diye. PKK Şengal’de DAİŞ’e karşı kahramanca savaştı. 
YNK olarak Türk askerlerinin Irak topraklarına geldiğinden haberimiz yoktu. Bunu buradan bütün Kürdistan halkına sizin aracılığınızla söylüyoruz. Bu konuda Kürdistan Yurtseverler Birliği gurubu olarak tutumumuzu parlamentoda ortaya koyduk ve bu oylamayı sonuna kadar destekledik. Parlamentoda alınan kararın da arkasında durduk. Türkiye Irak topraklarından askerlerini kendi sınırları içerisine çekmelidir.