‘Irak topraklarında Türk devletinin tek bir kurumu bırakılmamalı’

Türk devletinin Zaxo’da işlediği katliama tepki gösteren PAJK Koordinasyon Üyesi Şimal Ülkem Güneş, “Irak halkı Türk devletinin tek bir bayrağını, tek kurumunu, tek derneğini Irak topraklarında bırakmamalıdır” dedi.

PAJK Koordinasyon Üyesi Şimal Ülkem Güneş, Türk devletinin Güney Kürdistan’ın Zaxo kentinde işlediği katliama ilişkin ANF’ye konuştu.

Türk devletinin yıllardır bu tür katliamlar yaptığını hatırlatan Güneş, “Türk devleti geçtiğimiz günlerde Zaxo’da bir katliam gerçekleştirdi. Katliamda 9 kişi yaşamını yitirdi, ne yazık ki çok fazla da yaralı var. Öncelikle PAJK adına tüm şehitlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Elbette bu çok kötü bir olay. Türk devleti yıllardır bölge halkına karşı soykırım politikaları yürütüyor. Özellikle Kürt halkı ve Arap halkına karşı her anlamda bu politikasını derinleştirmiş durumda. Yine özgürlük gerillasına karşı son yıllarda kimyasal silah dahi her türlü silah kullandı, birçok katliam yaptı. Bilindiği gibi kamuoyunda da bu durum büyük tepkilere neden oldu. Fakat bu katliamlara karşı birlik olmadığımız faşist Türk devleti her geçen gün saldırılarını daha da arttırıyor. Zaxo saldırısını da bu çerçevede ele alabiliriz. Türk devleti varlığını halkların ve kültürlerin yok olması üzerine kurmuş.

Kürt Özgürlük Hareketi de Rêber Apo öncülüğünde 50 yıldır bu soykırım saldırılarına karşı mücadele ediyor. Bu uğurda binlerce şehit verildi. Bölge halkları da ağırlıklı olarak Arap halkı hareketimizi çok iyi tanıyor. Kürt ve Arap halkı arasında yıllardır derin bir bağ var. Rojava Devrimi ile Kürt ve Arap halkı bir ittifak yaptı. Bu ittifak da özellikle Türk devleti tarafından tepki ile karşılandı. Çünkü Türk devleti hiçbir halkın Kürtlerle ittifak kurmasını istemiyor. Türk devletinin KDP ile ittifakı da bu temelde oluyor. Özellikle KDP ve PKK arasında oluşabilecek bir ittifakın önünü almak için KDP’nin iplerini elinde tutmak istiyor. Bu yüzden Türk devleti Kuzey-Doğu Suriye’de ortaya çıkan ittifaka şiddetle karşı çıktı. Zaten şu anda bu temelde Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik bir işgal operasyonu gündemde” diye konuştu.

DAHA BÜYÜK BİR KATLİAMI HEDEFLEMİŞTİ

Zaxo’da yaşanan katliamın birçok yönden ele alınması gerektiğini vurgulayan Güneş, “Siyasi, askeri ve diplomasi anlamda iyi okunması lazım. Katliam 20 Temmuz’da oldu, 19 Temmuz’da da Erdoğan ve Putin İran’da 3 kişilik bir zirve gerçekleştirdiler. Kamuoyunun da bildiği gibi Türk devleti bu zirveden bazı sonuçlar alamadı. Aslında orada bazı kararlar için onay alamadılar. Toplantının üzerinden 24 saat geçmeden Güney topraklarında Irak vatandaşları hedef alındı. Amaçları daha büyük bir katliam yapmaktı. Bölge halkına bir ders vermek istediler. Hem özellikle gerillaya destek veren Başûr halkına, hem de Arap halkına siyasi bir mesaj vermek istediler. Birçok kesim katliama tepki gösterdi, kınadı ama bunlar yeterli değil. KDP o bölgeye Türk devletine sınırsız bir şekilde açmış durumda. Türk devleti Güney’i işgal etmiş durumda ama şimdiye kadar hiçbir KDP’li yetkiliden bu işgale karşı bir tepki gelmedi. Çünkü kendileri Türk devletini Güney topraklarına getirdi. Bu katliamı PKK’ye yıkmak istiyorlar ama hem yöntem, teknik, hem de sivillerin hedeflenmesi saldırıyı tamamen Türk devletinin yaptığını ortaya çıkarıyor.

Neden? Çünkü Türk devleti şimdiye kadar bu topraklar böyle birçok katliam yaptı. Kortek katliamının fotoğrafları, 11 aylık Solin bebeğin katledilmesi hala her Kürt'ün hafızasındadır. Zergelê, Kanîmasî, yine Bakur’daki katliamlar, Efrîn’de, Serêkaniyê’de, Girê Spî’de Türk devletinin katliamları herkes tarafından biliniyor. Şimdi de Zaxo’da benzer bir katliam yaptılar. Bu katliama en büyük tepkiyi hareketimiz verdi. Neden bu kadar öfkeli ve tepkiliyiz? Çünkü Türk devleti tarafından en fazla biz katledildik. Bu acıyı çok iyi biliyoruz. Arap halkının acısını kimse bizim kadar iyi anlayamaz. Arap halkının yanındayız. Bu yüzden kadınlara, gençlere çağrıda bulunuyorum; alanlara çıkın, Türk devletinin tek bir bayrağını, tek kurumunu, tek derneğini Irak topraklarında bırakmayın” dedi.

KDP BU SALDIRILARDA YER ALIYOR

Irak devletinin, ‘Türk devletinin bu topraklardaki varlığını işgal olarak görüyoruz, derhal topraklarımızdan çıksınlar’ açıklamasına dikkat çeken Şimal Ülkem Güneş, “Tepkilere rağmen Türk devleti neden Irak topraklarından çıkmıyor? Demek ki bazı güçler istemiyor. Kim bunlar? Başta KDP istemiyor. Şimdiye kadar Türk devletine bu katliamı siz yaptınız, bunun hesabını vereceksiniz, ya da neden bir açıklama yapmıyorsunuz demediler. Diyorlar ki PKK ve Türk devleti arasında çıkan olaylardan dolayı bu katliam yaşandı. Peki PKK kimdir? PKK Kürt'tür. PKK tüm bölge halkı adına özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürütüyor Bundan sonra da yürütecektir. Tüm saldırılara karşı biran bile durmayacağız, mücadelemizi daha da yükselteceğiz.

Bu katliamlar öfkemizi, kinimizi, direnişimizi daha da büyütecektir. Türk devleti bu katliamları yaptığında bizim darbe alacağımızı, yenileceğimizi düşünüyor ama tam tersi daha örgütlü, daha radikal, daha büyük bir mücadele gelişiyor. Ne Kürt halkı, ne Kürt kadınları, ne de Kürt gençleri eskisi gibi değil. Yine hareketimiz 29 isyanın mirası üzerine ortaya çıktı. Bundan dolayı birçok ders aldık elbette geri adım atmayacağız. Tam tersi bu katliamlar bizi daha da öfkelendiriyor. Aynı zamanda mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzda ortaya çıkıyor.

Türk devleti tüm dünyanın gözü önünde gerillaya karşı kimyasal silah kullanıyor. Şimdiye kadar bu saldırılara karşı kim tarafından büyük bir tepki verildi? 4 parça Kürdistan’ı temsil ettiğini iddia eden KDP neden tepki göstermiyor? Gerillaya karşı kullanılan kimyasalların tüm belgeleri KDP’nin elinde neden kamuoyuna sunmuyor? Çünkü onlar da bu saldırılarda yer alıyor. Bu yüzden katliamların üstünü örtüyorlar. KDP, Barzani ailesi Zaxo katliamının da üstünü örtmek istiyorlar. Bunun için çabalıyorlar. Türkiye’de başta CHP olmak üzere kendine muhalefet diyen partiler de bu temelde milliyetçilik üzerinden AKP’nin etrafında toplandı. Bu katliam ordumuz tarafından yapılmamıştır, diyorlar. Kürt halkı ve demokrasi güçleri bu durumda Türkiye muhalefetine nasıl inanacak? Ya da Kürt halkı bundan sonra Barzani hanedanlığına nasıl inanacak? Hepsi AKP’nin etrafında birlik olmuş durumda. Bu yüzden 3. çizgi, demokrasi ve özgürlük çizgisi dışında hiçbir muhalefet yok. Halkımızı bunu iyi görmelidir” ifadelerini kullandı.

KÜRT'ÜN KATLEDİLMEDİĞİ TEK BİR GÜN YOK

“Bakur’da Türk devleti o kadar katliam yapıyor, Kürdün katledilmediği tek bir gün bile yok, Kürt çocukları panzerler altında parçalanıyor, Kürt gençleri zindanlarda katlediliyor her gün zindanlardan bir cenaze çıkıyor. Kadınların istismar edilmediği tek bir gün yok” diyen PAJK Koordinasyon Üyesi Şimal Ülkem Güneş konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Kürt halkı dört parça Kürdistan’da bu saldırılara maruz kalıyor ama özellikle Bakur’da Türk devleti tarafından bu saldırılar planlı ve sistematik bir şekilde yapılıyor. Bu saldırılara karşı tepki vermek gerekiyor bu da birkaç yürüyüşle, eylemle olmaz. Bu faşist devlete karşı daha fazla tepki gösterilmeli, isyan edilmeli. Herkes gerilla direniyor diyor, gerilla daha da direnecektir ama bu gerilla daha fazla güçlendirilmelidir. Gerilla Türk devletinin tekniğine karşı zorlu şartlarda büyük bir direniş sergiliyor. Bir kez daha ortaya çıktı ki gerilla bölgede tüm kadınların, gençlerin, ezilen halkların savunma gücüdür.

Irak halkının da Türk devletinin faşizmine karşı daha fazla tepki göstermesi gerekir. Ellerinden ne geliyorsa yapmalılar. Örneğin Türk devletinin tüm üsleri, istihbarat kurumları Başûr’dan çıkarılmalıdır, yakılmalıdır. Halk hiçbir Türk ürününü kullanmamalıdır. Şu an boykottan bahsediliyor ama bu pratiğe geçirilmelidir. Türk devletine hem siyasi, hem ekonomik baskı kurulmalıdır. Tekrar Zaxo şehitlerini saygı ile anıyorum. İnanıyorum ki Kürt ve Arap kadınları ile gençleri öncülüğünde şehitlerin intikamı alınacaktır.”