Kayıp yakınları, 32 kurşunla katledilen Barut için buluştu

Amed'deki kayıp yakınları ve İHD'liler, 26 yıl önce Türk askeri tarafından 32 kurşunla katledilen Hamet Barut için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, 680'inci kez Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de bu haftaki eyleme katıldı. Bu haftaki eylemde, 6 Mayıs 1994'te Amed'in Kulp ilçesine bağlı Gomag (Ağıllı) köyünde faili meçhul cinayete giden Hamet Barut'un hikâyesi anlatıldı.

İHD Bölge Temsilcisi Mehmet Tahir Saçaklıdır, geçtiğimiz hafta derneğe yapılan polis baskınına dikkate çekerek, derneğin eş genel başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan hakkında devam eden yargılamalara değindi.
KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ise "90'lardan bu yana kayıplarını arayan annelerimiz, babalarımızı ve kardeşlerimizi yitirdik. Ancak onlardan aldığımız bu bayrağı ve bu mirası yürüteceğiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözülememesinden kaynaklı yaşamış olduğumuz güvenlikçi, antidemokratik ve hukuk dışı uygulamalardan kaynaklı bu durumun sonlandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

BARUT'UN HİKÂYESİ

Ardından Hamet Barut'un hikayesini okuyan İHD yöneticilerinden Derya Yıldırım, Kulp Alaca Katliamı yargılamasıyla bilinen Türk Bolu Tugay Komutanı General Yavuz Ertürk'ün 1993 yılında Kulp ilçesinde çok sayıda operasyon gerçekleştirdiği ve birçok kişinin öldürülmesi ve kaybedilmesinden sorumlu olduğunu kaydetti. Faili meçhul cinayetlerin 1990'lı yıllarda korkunç bir boyutta olduğunu söyleyen Yıldırım, "Onun komutasında birçok köy, o sene yakılarak boşaltılır. Bu köylerden biri de Ağıllı Köyü olur. 6 Mayıs 1994 günü Bolu Tugayı'na bağlı askeri birlikler tarafından Ağıllı köyüne baskın yapılır. Baskında tüm köy halkı meydanda toplatılır ve köylülere ağır işkenceler yapılır. İşkenceye uğrayanlardan biri de Hamet Barut olur. Baskın ve işkencenin ardından köyden ayrılan askerler Hamet Barut’u da yanlarına alarak götürürler. Bu duruma tüm köy halkı tanık olur" dedi.

 Yıldırım, 12 Mayıs 1994'te Barut’un yakınlarının köyün 5 kilometre uzağında yol kenarında yarı gömülü bir ceset gördüklerini ifade ederek, "Gömülü kişinin üstündeki toprağın atılmasıyla cesedin Hamet Barut’a ait olduğu tespit edilir. Daha sonra yakınları cesedi, Diyarbakır Devlet Hastanesine götürür. Hastanede yapılan otopsi sonucunda Hamet Barut’un, bedenine sıkılan 32 kurşunla katledildiği ortaya çıkar. Otopsi sonrası Hamet Barut’un cenazesi ailesi tarafından köye getirilip defnedilir. Ancak aile devam eden baskı ve tehditlerden dolayı olayın peşine düşemez" diye konuştu.

Kayıp yakınları, açıklamanın ardından oturma eylemi yaptı.